Върни се горе

Десислава Танева – министър на земеделието, храните и горите, в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ

Водещ: “Тази сутрин“ продължава с много интересни теми – министърът на земеделието Десислава Танева е при нас. Добро утро.
Десислава Танева: Добро утро, добро утро и на всички зрители.
Водещ: Ще си говорим за това, че държавата търси 80 млн. лева от горските заменки, включително и над 46 млн. лева от къщите за гости. Но да започнем с информация, която излезе предишния ден – отпада мораториумът за продажба на земеделски земи на чужденци. Това ще стане най-вероятно от януари догодина с промени в закона за земеделските земи. Знаете, дискусията беше много разгорещена само преди няколко години. Забраната за земеделска земя да се купува от чужденци беше наложена през 2014 г., ако не се лъжа. Сега отново очаквате ли много вълнение, страсти по темата?
Десислава Танева: Да, тази забрана беше наложена тогава, когато ГЕРБ беше в опозиция, ние даже я подкрепихме в Народното събрание. Текстът или информацията, която цитирате, е от предложения за обществено обсъждане Поземлен закон, който обединява няколко закона, които уреждат поземлените отношения в България. Този обединяващ акт е вследствие на решение на Народното събрание до края на тази година ние да входираме и приемем в министерски съвет един такъв общ акт, който трябва да подобри правилата и регулацията за поземлените отношения. По отношение на забраната, бих го нарекла, че това е техническа редакция. В момента текст, който съществува в проекта, е отпаднал, подари наказателна процедура, която има срещу България, и за да не плащаме глоби. Този текст, на практика нямаше правен ефект, защото той се заобикаляше с регистрация на местно юридическо лице от европейски граждани.
Водещ: През подставено лице, чужденците си купуват земя.
Десислава Танева: Не през подставено лице, с регистрация на местно юридическо лице, няма никакъв проблем капиталът да бъде държан от европейски граждани. Забраната за покупка на чужденци остава, но на европейски граждани е режимът така, както е общото ни право за свободно движение на стоки и капитали в Европейският съюз (ЕС).
Водещ: Както иска Европейската комисия (ЕК). Тече ли в момента тази наказателна процедура, все още от ЕК – ние ще плащаме ли заради решението от 2014 г.?
Десислава Танева: Към момента все още няма решение за плащане, тъй като сме отговорили с проекта, който е на обществено обсъждане. След като той се приеме от парламента в окончателният му вид, ако Комисията счете, че не са удовлетворени нейните бележки по отношение на нарушение на европейската регулация, тогава може да стартира такава.
Водещ: Добре, може ли да кажете в този момент колко от българската земя, земеделска земя се държи от чужденци чрез фирми и юридически лица, които са регистрирани от български граждани?
Десислава Танева: Минимален, със сигурност. Не мога да дам такава информация по простата причина, че Министерството на земеделието, храните и горите не оперира Имотния регистър.
Водещ: Добре, в 2020 г. чужденци ще могат да купуват българска земеделска земя вече официално – така ли е или не?
Десислава Танева: Не, няма да могат. Европейски граждани.
Водещ: Европейски граждани?
Десислава Танева: Да. Които сега го правиха през регистрация на местно юридическо лице.
Водещ: Така, лица от трети страни, така да кажем, няма да могат, така ли?
Десислава Танева: Не, няма да могат.
Водещ: Лица, които са граждани на държава извън ЕС.
Десислава Танева: Да.
Водещ: Добре. Търсите си 80 млн. лева от горски заменки, заменки, които да се случили през 2008-2009 г., как ще си върнете толкова много пари?
Десислава Танева: Всякакви възможности има в българското право да реализираме докрай тази процедура, която започнахме. Важна е волята, която ще има всяко правителство след това, което започва процедурата, да довърши докрай започнатата процедура. Няма никакъв проблем за това. От над 80 млн. лева наистина е неправомерната държавна помощ, установена в една дълга процедура, която бе проведена след решение на ЕК, че това представлява държавна помощ, оценка. И след абсолютна, конкретна комуникация по всяка тема с Комисията по процедурата ние стартирахме процедурата за събирането на тези над 80 млн. лева. Без лихвите.
Водещ: Без лихвите. ЕК каза, че или го определя това, като държавна помощ недопустима, но 103 сделки са сключени на замяна на по-ниски от пазарните цени. Кой го е позволил? Защо са се случили тези заменки на гори?
Десислава Танева: Точно. Тези заменки на гори бяха възможни по действащото законодателство тогава и преди 2007 г. Заменки има и преди 2007 г., но тогава за нас неважаха регламентите на ЕС, след присъединяването ни в 2007 г. на практика тази стойност е санкция за периода на извършените заменки от 1 януари 2007 г. до 28 януари 2009 г., когато спрени след обществен натиск. Позволявало го е тогава действащото законодателство. Мога да кажа, че с влизането в управлението на ГЕРБ бяха направени поредица от решения, още с първият ни мандат, аз бях председател на комисията, наложихме мораториум върху изключването на тези заменени гори от горския фонд, тоест, ние запазихме тяхното предназначение, като гори за всички, които 2009 г. не бяха със сменено предназначение.
Водещ: Помня колко скандални бяха всички тези заменки през годините. Десислава Танева: Точно, но след това го имплементирахме в закона за горите – и стария, и новия.
Водещ: Оказа ли се обаче, някой да е виновен, защото имаше вече дела срещу заменките, но те приключиха, заради липсата на извършено престъпление. Реално, някой тогава позволил ли си е да извърши престъпление или пък да спекулира със замяната на гори, държавни за други, които са на по-ниска цена?
Десислава Танева: Аз не представлявам орган, който може да издава присъди. Категорично, това е обществено неприемливо и несправедливо за обществен интерес, аз нямам съмнения за това. Самата процедура по съответното оценяване на тези заменки доказва това. И категорично ви уверявам, че в българското законодателство съществуват всички механизми, които могат да направят така, че държавата да си събере тези над 80 млн. лева с лихвите към датата на издаването на актовете за установено публично заемане.
Водещ: Само че, това може да бъде обжалвано, но как ще бъдат събрани?
Десислава Танева: Естествено.
Водещ: Какъв период сте си дали?
Десислава Танева: Вие нали си представяте, списъка ние го публикувахме, защото знаехме, че ще предизвикаме голям обществен интерес. Това са сигурно едни от най-богатите хора в страната, вие нали си представяте, че вероятността доброволно да бъде платена съответна санкция минимална, между другото, има 3 общини в този списък, аз ще говоря с кметовете, те имат малки по размер суми.
Водещ: Кои са общините, да кажем? Кои са най-любопитните лица в тези списъци?
Десислава Танева: О, за лица ще ме затрудните, то и за всеки различно е любопитното лице, всеки може на сайта..
Водещ: Е, казахте – има много богати хора, които най-вероятно няма да искат веднага да върнат парите.
Десислава Танева: Да, да от вчера излизат по сайтовете изследвания кой стои зад фирмите, самата аз даже не знаех това. Но в крайна сметка, този интерес доразвива цялата информация, която сме качили на сайта. Със сигурност ще има процедури, но пак повтарям, в българското законодателство съществуват достатъчно механизми и гаранции, че ако има и след нашият мандат, моят мандат в лично качество, воля, държавата да си събере тези пари, може да го направи. Горите са съхранени, тези територии ги има, те са съхранени.
Водещ: Съхранени са тези територии. Друг, много важен въпрос покрай заменките на гори – по същите тези сайтове, за които говорите, че излиза любопитната информация, за това кой стои зад тези заменки, кой притежава тези гори в момента…
Десислава Танева: Да, повечето са на фирми.
Водещ: Повечето са на фирми. Как ще се връщат парите, при условие, че има информация, че никои от фирмите са в ликвидация?
Десислава Танева: Ми да, има процедура, адвокатите знаят много добре, ние небихме могли и двамата да влезем в тези правни детайли. Има несъстоятелност, има дати, на които са, има възможности за разваляне на сделки, има всякакви възможности за разваляне на сделки, има всякакви възможности в Българското право, ако решиш да защитаваш интереса си така, както би го защитил, ако си частен собственик.
Водещ: Много интересно кога изобщо ще могат да бъдат върнати тези 86 милиона, но да се насочим към други милиони сега
Десислава Танева: Въпрос на бързина на правораздаването.
Водещ: Да, още пари за връщане – 46 млн. лева от къщи за гости. Открихте наистина фрапиращи нарушения, въпросът е защо, когато са построени тези къщи, започнали са да действат или по-скоро не са действали, не са правени надлежно проверки, за да се разбере, че там има някакви нарушения?
Десислава Танева: Напротив, правени са. Сега, става въпрос за къщите за гости, изградени, разплатени, съответната подкрепа в старият програмен период 2007 -2013 г., става въпрос за тези проекти. В периода на мониторинг започва да тече от изплащането на субсидията в 5-годишен период. В този период на мониторинг ние, не конкретно ние, защото е имало период, на практика по-големият период аз не съм била в това си качество, каквото сега. Извършвани са проверки 2-пъти повече, отколкото ни е задължението по европейски парламент.
Водещ: Но на какъв принцип, откривани ли са нарушения?
Десислава Танева: На анализът на риска. Разбира се, че са откривани, но извадката е била 5%, задължението ни е 1% .
Водещ: Някак си много къщи не са попадали в тези 5% , това е много съмнително.
Десислава Танева: Не, напротив. Попадали са къщи – 5%, задължението ни е 1%. Какво се случва, когато сега влязох във втори мандат – силен обществен интерес върху тези къщи за гости и ние направихме нещо, което никой в никоя страна на ЕС не си го е позволявал. Ние проверихме 100% от всички къщи в мониторинг – 288. В 276 от тях на практика приключихме процедурите, санкциите на 158 къщи, ние нямахме това задължение, ние го направихме поради силния обществен интерес, за да покажем кой работи, кой не, искам да кажа, че…
Водещ: Да. Като санкциите – 43 млн. лева виждат нашите зрители, пълна санкция, 3,3 милиона частична санкция.
Десислава Танева: Да, точно. Да, мога да ви обясня, коя какво означава.
Водещ: Какво означават?
Десислава Танева: Аз това точно започнах да обяснявам – 43,1 милиона пълната санкция, означава пълната субсидия на около 158 къщи за гости – те работят, но не, тоест да уточня първо това, че от всички 288 къщи – 15 категорично не работиха и още в процеса на проверките, която бе извършена във всеки един район с покана към медиите на повечето присъстваха и тогава още бяхме категорични, че 100% ще се дължи санкция. След това, когато се направи пълна проверка започна обработката всички тези досиета, 43,1 милиона представляващо връщане на пълната субсидия на 158 къщи е вследствие на неизпълнение на два показателя основно – бизнес плановете, с който бенефициентите са кандидатствали и са поели ангажимент, че ще реализират като приходи работни места, на тези 158 къщи или бизнес плановете са им изпълнени под 20% от заявеното, което те сами са заявили.
Водещ: Разбираме, те е трябвало да наемат някой от близкото село, например или в селото, за да работи.
Десислава Танева: Да реализират нощувки и приходи от кухня, от нощувки, от дейности, които са работили.
Водещ: Да реализират нощувки и приходи. Можем ли да кажем ,че тези къщи, за които говорите хората са си ги построили за тях самите? И са разчитали, че никой никога няма да ги провери.
Десислава Танева: Знаете ли, различно е. Част от тях със сигурност, но една част не са реализирали силно надвишените бизнес планове, задължение за разкриване на работни места, които не са успели да направят, вероятно съзнателно и завишени бизнес планове, за да могат да бъдат класирани в една толкова супер атрактивна мярка.
Водещ: Да, да, обаче наистина в крайна сметка тези къщи явно са построени наистина, за да бъдат ползвани единствено и само за лични нужди, а не след необходимият период тогава да останат там.
Десислава Танева: Това е неизпълнение. Специално за тези санкции, които сега бяха установени имаше установени такива нощувки, но пак казвам под 20% от заявеният бизнес план, който самите те са си изготвяли, това си е регулация. Просто, различното, което ние направихме е 100% проверка.
Водещ: Тя се оказа, обаче много интересна. Има ли интересни хора, които стоят зад тези къщи, като изключим Милко Калайджиев, например, който също трябвало да връща 300 хил. лева, доколкото прочетох?
Десислава Танева: Да, на Милко Калайджиев бизнес планът му също е в неизпълнение, защото и аз го четох това. Не съм разгледала в подробности списъка, говори се, или това, което четох по-скоро през пресата, че не, не мога дам това определение – цитираха се адвокати, цитираха се млечни босове и така. Не съм го изследвала.
Водещ: Има нещо, обаче много важно вие стигнахте до тези 100% проверки, преди това явно проверките не са показали толкова фрапиращи разминавания.
Десислава Танева: Не, те бяха на 5% от извадката и също имаше санкции. Вие знаете, те бяха наложени така, както са ни по правилата.
Водещ: Да, но виждате колко хора са злоупотребили, реално, ако не беше скандалът, който тогава се отключи – „Апартаментгейт“ и след това къщата в Сандански, която беше свързана с Александър Манолев изобщо нямаше да се стигне до тези проверки.
Десислава Танева: Вижте сега, тази проверка аз съм я инициирала, защото съм решила, че това е справедливо. Обществото, ако има тема, която го интересува да се стигне до край за всички, независимо от нашата регулация европейска, и че никой не ни задължава. Така че, това е направено, защото сме имали воля да стигнем до край, и да покажем има ли нарушение, какъв е обема. Има ли сме волята да го направим – да, не са добри резултатите и поради, казвам процеса идва още от кандидатстването, това, което мога да кажа, че аз още в първият си мандат, като министър, тъй като тогава имаше тема вече за къщите за гости, още тогава заявих, че приеми няма да отварям аз за къщи за гости. Това е още първата година от първият ни програмен период.
Водещ: Тъй като става въпрос за пари, които се раздават и пред Фонд „Земеделие“, там успокоиха ли се нещата, знаете имаше арести – Калоян Костадинов беше един от хората, които също беше задържан? Ставаше тогава въпрос за Миньо Стайков и за присвояването на евросредства. Има ли хора в Фонда, които са спомагали на въпросния бизнесмен да получава евросредства през различни фирми?
Десислава Танева: Това пак, на този въпрос най-точно може да ви отговорят органите, които разследват това. Аз нямам информация да е финализирано това разследване, със сигурност хората, които то имаше и уволнени след този случай, поради съмнения /../ подкрепено с доказателства за съпричастност към тази схема. Органите ще отговорят най-добре на това, но да Държавен фонд „Земеделие“ смятам, даже това е втори въпрос, който ми се задава за него, другият беше в неформален разговор – ама какво става във Фонда много е спокойно. Надявам се да бъде спокойно.
Водещ: Да, много е спокойно наистина напоследък. Съмнително спокойно.
Десислава Танева: Да, така казват всички. Но какво показват резултатите – плащанията вървят в ритъм от 16-ти октомври, когато ни беше първата възможна дата за плащане на субсидии до края на декември над 1 млрд. лева ще постъпят по сметките на земеделците. Всяка седмица имаме разплащане, само от вчера плащането е над 72 милиона отстъпката от акциза на газьола за земеделските стопани на над 10 хиляди стопани е платено. Вчера на управителен съвет на Държавен фонд „Земеделие“ взехме решение за първи път, от опита с прилагането на прехода на национална помощ за овце и кози майки да ги платим следващата седмица. Близо 7 хиляди животновъди в този таргет, в тази група ще получат 100% доплащане.
Водещ: Плащанията вървят регулярно, така да разбираме, така ли?
Десислава Танева: За първи път от историята на тези плащания, в една и съща календарна година на 100% ще бъде платена преходната национална помощ за овце и кози майки, 7 хиляди земеделеца се обхващат от това и необлагодетелстваните райони 1 и 2, това са компенсаторни мерки по програмата, които сме ги планирали за седмицата последната до 20-ти декември. СЕП-а (Схемата за единно плащане) ще го платим втората седмица на декември, първата цялата обвързана подкрепа за животновъдството. Така че, мога да кажа, че работи Фондът.
Водещ: Добре, добре. Животновъдите най-вероятно и земеделците ще са спокойни. Кажете ни на финала, направихте ли проверка, има ли злоупотреба с помощите, които са раздавани за хората, които са заколили прасетата си, в сливенско специално, защото там имаше информация, че кметовете са давали пари на хора, които никога не са отглеждали прасета?
Десислава Танева: Сега, това, което мога да кажа, да има извършвани проверки, те и в момента се извършват, на принципа на извадка от населените места, не само в сливенско, по отношение на спазването на правилата за получена подкрепа за това, което направиха. Трябва да започна с благодарност към всички хора, които ни разбраха лятото. Благодарност, между другото и за вашата телевизия – много бързо с вас се разбрахме, вие излъчвахте клипът, който трябваше да информира обществото какво представлява това заболяване.
Водещ: Овладяна ли е заразата вече в този момент?
Десислава Танева: Така изглежда външно, защото ние нямаме огнища домашни свине, в момента сме в изпълнения на плана за депопулиране на дивата свиня. Тъй като, съгласно този план ми се вижда малко изоставане от нашата генерална цел за депопулиране с планов план за сезона – 80 хил. свине сега сме на близо 20 хил. диви свине. Ние сме направили в срядата задължителен ден за лов на нашите служители, които са ловци, горските. Там трябва да провеждан /…/
Водещ: Има задължителен ден за лов?
Десислава Танева: Ами задължителен, ние трябва да депопулираме 80 хил. диви свине, а сме на 20 хиляди приблизително, към момента. Декември взимаме решение за увеличение срокът на лова, максимално възможно ще бъде удължен, трябва да вземем всички мерки. Домашни огнища няма регистрирани, но истината е, че този вирус, на която и територия в Европа да е влязъл, не е излязъл все още и ние се готвим за следващият сезон.
Водещ: Да, със сигурност има проблеми там.
Десислава Танева: На всички искам да обърна внимание .
Водещ: С едно изречение, наистина.
Десислава Танева: Скоро ще стартираме нова информационна кампания, всички мерки за биосигурност, правила за регистрация, за условия за отглеждане на домашни свине в личните стопанства – трябва да сме безкомпромисни, да ги изпълним, за да не попаднем в ситуация на подобен размер на щети лятото.
Водещ: Добре. Много благодаря, за това участие.

Сподели в: