Върни се горе

Специфичните изисквания за производство на малки количества храни в домашни условия предстои да се регламентират в наредба. Документът е внесен за разглеждане от експертите в Министерство на земеделието. Целта е да подготвим  административен акт, с който се надяваме да дадем повече видимост на този вид храни. Това заяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на онлайн семинара „CAP4US: Фермерски и занаятчийски храни – какво (не) знаем“. В дискусията взеха участие експерти по темата в страната, производители и представители на бранша.

По време на  уебинара се обсъдиха актуални теми, свързани с идеите за нормативна формулировка за фермерските пазари и домашните храни, както и перспективите за производителите. „Предложението, за наредбата, което ни беше изпратено от Локалфууд.бг, има много добри аспекти, свързани с контрола, регистрацията и безопасността на храните“, посочи заместник-министър Събев. По думите му тази тема е популярна и широко приложима в други страни в Европейския съюз. Земеделският заместник-министър изрази надежда, че диалогът и търсенето на оперативни решения, ще даде възможност на производителите в селските региони да легализират продукцията си, гарантирайки безопасността на крайните продукти, но и да изсветлят дейността, която практикуват.

По отношение на незаконната продажба на хранителни стоки заместник-министърът на земеделието коментира, че този вид сива икономика оказва натиск върху легалните производители. „Трябва да се търсят инструменти и начини, които да помогнат по законен начин и да дават възможности на останалите жители на селските райони за съхранение на техния поминък“, категоричен бе Събев. Според него, успешният път е даването на видимост, която засилва контрола свързан с предлагането на производството. „Има необходимост от правила, които да дават възможност на физически лица да предлагат продукцията си“, обясни той.

В заключение заместник-министър Георги Събев отчете, че  наредбите трябва да се изготвят, за да бъдат в интерес на производителите. „Призовавам всички, които са готови да застанат с името си и да представят продукцията си, да участват активно в подобни дискусии. Както и свидетели на нерегламентирани практики да докладват на съответните органи, за да се намали този вид сива икономика“, заключи земеделският заместник-министър.

Сподели в: