Върни се горе

Земеделските стопани от региона на Перник могат да се възползват от означението „планински продукт“ и да се впишат в регистъра с такива производители у нас. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев пред селскостопански производители на среща, инициирана от община Перник.

Терминът за качество „планински продукт“ е европейски, като само няколко държави го използват, а България  има тази възможност от 2 години.  „Всички населени места в община Перник попадат в обхвата му и могат да използват означението“ отбеляза Събев.

Всички регистрирани пчелари, животновъди и земеделци, включително и производители на билки, гъби и др. могат да използват означението, ако отговарят на изискванията. Заместник-министърът посочи, че те са леки за пчеларите и растениевъдите – изисква се само обектът (парцел или пчелин) да се намират на територията на общината. „При животновъдите е необходимо да се доказва, че част от фуража също е от планински регион“ допълни Георги Събев. Като това се доказва с документация, която Областната дирекция по безопасност на храните проверява. Цялата процедура и включването на стопаните в регистъра са безплатни.

 

Сподели в: