Върни се горе

Сложността на хранителните системи изисква цялостен и координиран подход във всички направления, базиран на научни изследвания. Това заяви заместник-министърът на земеделието доц. Крум Неделков при откриването на 15-та научна конференция, организирана от българския контактен център на Европейския орган за безопасност на храните. Събитието се провежда днес в София под мотото „Обединени от науката“.

„Политиката за осигуряване на качеството и безопасността на храните, за здравеопазването на животните и растителното здраве следва да се основава и синхронизира с научните изследвания в тези области, да бъде национален и европейски приоритет“, каза още аграрният заместник-министър. Той допълни, че предизвикателствата във все по-глобализираните хранителни системи изискват интегрирани действия, предприети от всички заинтересовани страни и на всички нива както от публични, така и от частни участници.

Доц. Неделков отбеляза също, че научно-изследователската дейност и иновациите за развитие на продоволствените системи са тясно свързани с новите тенденции в съвременната земеделска практика. И уточни, че това включва дигитализация и навлизане на съвременни технологии за прецизно земеделие, за производство на безопасни и качествени храни, за адаптиране на отглежданите култури към климатичните промени и устойчиво развитие на сектора. „Убеден съм, че иновациите и научните постижения в агросектора ще ускорят  растежа на родното производство в условията на силно конкурентна среда“, подчерта той в заключение.

Сподели в: