Върни се горе

От началото на годината до момента са регистрирани 164 горски пожара, които са с 48 повече спрямо същия период на 2023 г. Засегнати са 1400 хектара горски масиви. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните  д-р инж. Мирослав Маринов на официалното откриване на образователно-информационната кампанията на МЗХ и ИАГ за опазване на горите от пожари. Събитието се проведе в детския екостационар „Белите брези“ на територията на Природен парк „Витоша“. Той уточни, че през 2023 г. са възникнали общо 612 пожара, които са засегнали около 7 700 хектара горски територии.

Заместник-министърът обясни, че причината е изключително сухият период и високи температури в края на март и началото на април. „Последвалите обилни валежи доведоха до избуяването на растителността, която през летния сезон е предразположена към съхнене и създава изключително голяма опасност за пожари“, подчерта д-р Маринов. По думите му, за да се избегне или намали вероятността от възникване на горски пожар, се полагат специални грижи за горите. Предприема се обособяване на площи във вид на ивици, почистени от суха трева и други леснозапалими материали. Извършват се специални залесявания с широколистни дървесни видове, които са по-устойчиви на пожари, между иглолистните гори и открити площи като пасища, поляни, ниви, в които често възникват пожари, и така те играят ролята на щит, в който пожарът може да се овладее по-лесно.

Пред над 60 ученици заместник-министърът обясни, че тази година фокусът на кампанията са младите хора и подрастващото поколение, защото културата за опазването на гората от пожари се формира още от ранна детска възраст. По думите му, целта е с различни образователни игри горските педагози да разяснят правилата за пожарна безопасност, както и щетите, които огънят нанася на природата, както и кои животни и растения най-много биха пострадали. В този смисъл недопускането на  пожари в горите е особено важно.

„Всички ние трябва да имаме изключително отговорно поведение за защита на горите. То включва не само непаленето на огън в тях, но и опазването им от изхвърляне на опаковки и съкла“, категоричен бе заместник-министърът.

Кампанията ще се проведе по време на най-пожароопасния сезон на годината – през месеците юли, август и септември на територията на 15 областни центрове в страната.

На събитието присъстваха заместник областният управител на Софийска област  Цанко Цаков, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите Стоян Тошев, директорът на Столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ старши комисар Веселин Гетов и директорът на РИОСВ – София инж. Ирена Петкова.

Сподели в: