Върни се горе

В новата Обща селскостопанска политика (ОСП) всички ние трябва да се стремим към опазване на околната среда, модернизиране на стопанствата и производство на качествена храна, но най-важното е да се има предвид спецификата на всяка държава членка. Когато говорим за единен пазар, единна политика и правила следва да се има предвид, че с отпадането на преходната национална помощ и предложения по-нисък процент на обвързаната подкрепа се получава драстично намаление на подкрепата за уязвимите в България сектори. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева на среща с парламентарния държавен секретар на Федералното министерство на прехраната и земеделието на Германия г-н Уве Файлер, в Берлин.

 

По думите й, въпреки, че намалението на цялостния бюджет на ОСП се предвижда да бъде около 5 %, при обвързаната подкрепа се получава рязък спад от 25% за България през 2021 г. спрямо 2019 г., и спад от 21% през 2027 г. спрямо 2019 г. “Това означава значително намаление в нивата към определени земеделски стопани именно в секторите, които са в най-затруднено положение и същевременно са приоритетни за нас. Ситуацията поставя в риск много фермери, защото може да ги доведе до фалити”, категорична беше Кръстева.

 

Заместник-министърът разясни на г-н Уве Файлер, че подпомаганите чрез  обвързаната подкрепа сектори “Плодове и зеленчуци” и “Животновъдство” традиционно се нуждаят от повече работна ръка, осигуряват заетост на населението в селските райони и недостатъчния размер на помощта ще застраши доходите на 40 % от хората, работещи в земеделието.  “Подкрепата трябва да отива при “активни фермери” и пазарно ориентирани земеделски стопанства. Те съставляват 22% от всички бенефициенти по директни плащания през годината.”, обясни Кръстева.

 

По-рано през деня заместник-министър Кръстева, заедно с председателят на Комисията по земеделие и храни Мария Белова и народните представителите Бюрхан Абазов, Кръстина Таскова, Георги Стоилов, Георги Станков и Росен Живков, се срещнаха с председателя на немската Комисия по земеделие в германския Бундестаг.

Сподели в: