Върни се горе

„В България е необходимо да създадем  силна екосистема, която  да включва въвеждане на иновации. В този контекст имаме много работа, започнахме от нулата. Целесъобразно е създаването на механизми, с които иновационни проекти да бъдат финансирани в ранна фаза, след което да намерят финансиране за въвеждане в ежедневна употреба“.  Това заяви заместник- министърът на земеделието Иван Хвристанов по време на Българо-Холандски семинар „Развитие на биоикономиката в България: рамка за прилага и растеж“, коeто се проведе в рамките на 7-то издание на АГРА.

„Цялата екосистема, която се опитваме да създадем има една цел - увеличаване на производителността. Работим постоянно да осигурим тази среда. Искаме да Ви уверим, че това е  наш приоритет“, посочи  заместник- министърът. Иван Христанов отбеляза, че у нас има множество малки стопанства и трябва да се инвестират усилия в това, иновациите да станат достъпни както за големи производители, така и за малки. По думите му, ако искаме да възстановим репутацията на България като „градината на Европа“, не можем да го направим, без да фокусираме цялото си внимание върху биоземеделието. „Ние имаме важна задача – да направим биопродуктите популярни, достъпни, харесвани и масови. Няма да позволим административен произвол, по отношение на който и да е оператор, независимо дали  е биосертифициран, или не“, категоричен бе заместник – министър Христанов.

„Днес земеделието се промени. Ние минахме през тежко конвенционално земеделие, сериозна промяна на структурата и освен това минахме през период на безвремие. Период, в който всички останали европейски членове развиваха земеделието си, а България не съумяваше да осигури достатъчно финансиране и достатъчно стимули. Така, че науката да продължава да се развива. И резултатът на тази политика е, че ние имаме няколко прекрасно развити сектора, но огромна част от тях продължават да потъват“, констатира заместник – министърът. Според него, научният обмен  трябва да достигне ново ниво. „Не направим ли това, ще продължаваме да губим развитието на цели сектори и добиви. Българските стопани нямат добивите, които могат да им гарантират конкурентоспособност на външни пазари. Това означава, че ние продължаваме да бъдем капсулирани в един сравнително малък и неплатежоспособен пазар. Трябва да работим за това, българското население да стане по-богато, да развием местния пазар и от друга страна, биопродукцията да стане повече експортно ориентирана“, обобщи заместник – министър Христанов.

Сподели в: