Върни се горе

В кратки срокове трябва да изпратим за нотифициране в Европейската комисия Ковид помощта. Имаме малко време да разработим механизъм за разпределение на подпомагането и да предадем мярката за одобрение. Това посочи заместник-министърът на земеделието Стефан Бурджев по време на среща с представителите на секторите „Растениевъдство“ и „Животновъдство“. В дискусията участва и заместник-министър Иван Христанов.

Заместник-министър Бурджев уточни, че основен фокус на дебата е да бъде обсъден механизмът за разпределянето на бюджета на Ковид помощта. По думите му министерството има разработени няколко варианта, но преди това искаме да чуем и вашата позиция, именно затова провеждаме тези срещи.

„При работата си ще се водим безпристрастна политика, без да се влияем от лобистки натиск на който и да е сектор“, коментира заместник-министър Христанов. Той подчерта, че целта е на масата всичко да е българско и, че Министерството на земеделието не иска работата да се върши на затворени врати, така както са поискали и самите представители на бранша.

По време на срещата беше пояснено, че целта на Ковид мярката е да бъдат подпомогнати активните, работещи фермери. По тази причина за плащанията за база ще бъдат използвани заявените площи и животни за 2021 година и подадени заявления за 2022 година.

Представителите на различните браншове представиха своите предложения за процентно разпределение на бюджета.

Сподели в: