Върни се горе

Има решение интегрираният териториален подход да бъде заменен в следващия програмен период с гарантирани бюджети за всяка община

Заместник-министърът на земеделието Стефан Бурджев обсъди с представители на Националното сдружение на общините (НСОРБ) в Република България актуални теми в областта на земеделието, като основен фокус на срещата бе новият програмен период на Програмата за развитие на селските райони.

От страна на сдружението участие взеха Донка Михайлова, заместник-председател на УС, Силвия Георгиева, изпълнителен директор и други представители на управителния съвет на сдружението, както и членове на организацията.

„Има решение интегрираният териториален подход да бъде заменен в следващия програмен период с гарантирани бюджети за всяка община.“, информира зам.-министър Бурджев и поясни, че по този начин ще има гарантиран ресурс за всяка община и средствата ще могат да бъдат изразходвани според нуждите на общините и по целесъобразност.

„Целта ни е да няма привилегировани населени места и да се намери баланс.“, допълни още заместник-министърът. По думите му намерението е да има ресурс за решаване на проблемите в цялата страна, според техните специфики.  Бюджетите ще се определят спрямо разработена методика, в които има 4 основни критерия, като водещ е населението. 

Представителите на сдружението изразиха подкрепата си за предложението, като посочиха, че ще то ще бъде обсъдено с членовете на организацията. „Надавам се да имаме конструктивен диалог, в който да представите вашите предложения и виждания и които ще подпомагат нашите действия занапред.“, изрази надежда заместник-министър Бурджев и благодари за срещата, на която бяха обсъдени текущите и предстоящи рамкови въпроси, които засягат и Министерството на земеделието и сдружението.

Тема на разговорите бе и приключването на настоящия програмен период на Програмата за развитие на селските райони, както и подготовката на условията за кандидатстване по подмярка 7.2.  В хода на дискусията стана ясно, че тези теми ще продължат да се коментират на оперативно ниво, като предстои да бъде проведена и среща с представителите на Държавен фонд „Земеделие“.

Сподели в: