Върни се горе

„България настоява за справедливи нива на обвързаната подкрепа в рамките на новата Обща селскостопанска политика след 2020 г. По този начин ще се предотврати срив в чувствителните за страната сектори – „Плодове и зеленчуци“ и „Животновъдство“. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева по време на среща с Райнер Бекедорф, държавен секретар на Министерство на земеделието, храните и защитата на потребителите на федерална провинция Долна Саксония, в гр. Хановер, Германия. Тя подчерта, че обвързаната подкрепа в страната ни е насочена към малките и средни земеделски стопанства. „Анализите показват, че се запазват съществуващите нива на производство и няма изкривяване на пазара“, допълни Кръстева. По думите й в тези сектори стопаните изпитват по-големи затруднения в сравнение с другите и е важно да получат необходимата подкрепа. Зам.-министърът посочи, че се предвижда намалението на цялостния бюджет на ОСП да бъде с около 5%, а при обвързаната подкрепа се получава спад до 25%. „Близо 40% от заетите в земеделието в България работят в тези сектори и се осигурява заетост на населението. Липсата на обвързана подкрепа или недостатъчният й размер би поставило в риск осигуряването на достатъчни доходи за лицата, влагащи труд в земеделието“, категорична бе заместник-министърът. Тя каза още, че секторите „Плодове и зеленчуци“ и “Животновъдство” изискват повече работна ръка, включително и сезонни работници, и по този начин се предоставят възможности за работа и доходи на нискоквалифицирани работници в селските райони, където възможностите за заетост са ограничени. 

От своя страна Райнер Бекедорф изрази съгласие, че обвързаната подкрепа има социално значение и е начин за стабилизиране на доходите на селските стопани.
По време на срещата бе обсъдена и т.нар. „зелена архитектура“. Двамата се обединиха около мнението, че за да се подобри ефектът от прилагането й, трябва да се акцентира не върху задължително-санкционния механизъм, а върху доброволния характер на осъществяване на екологичната политика.

В рамките на посещението си в гр. Хановер, заместник-министър Вергиния Кръстева посети щандове на  български фирми, които се представят на най-голямото изложение за  селскостопанска техника в света – „Агритехника 2019“. По време на събитието, производители на трактори, комбайни и агротехника представят всички нови модели машини, както и технически иновации. ". Очаква се изложението да бъде посетено от около 460 000 посетители и 3 000 изложители от 52 страни.

Сподели в: