Върни се горе

В средата на май ще стартира допълнителен прием по държавната помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна”. Приемът на заявленията ще бъде в периода 15-19 май 2023 г.

Припомняме, че първият прием по нея се проведе в началото на този месец – от 3 април до 13 април 2023 г.  В този период бяха приети 36 255 заявления, от които 35 109 са допустими за подпомагане. След изтичане на срока за подаване на заявления по помощта, в Министерство на земеделието (МЗм) и Държавен фонд „Земеделие“ бяха получени множество сигнали от земеделските стопани, които са пропуснали да подадат своите документи в срок. В тази връзка УС на ДФЗ сметна за целесъобразно да бъде открит допълнителен период за прием на заявления по схемата, който да позволи на земеделските стопани, които са пропуснали да подадат заявления в първоначалния срок да го направят в новия.  Предстои ДФЗ и МЗм да изготвят изменения на указанията за предоставяне на помощта.

Приканваме земеделските стопани, които не са кандидатствали по време на първоначалния прием по помощта, да подадат заявления при новооткриващия се, независимо дали са достигнали тавана на помощта до 250 000 евро (488 975,50 лв.), тъй като Министерството на земеделието е предприело стъпки пред службите на ЕК за увеличаване на тавана по държавната помощ. Това ще даде възможност и на земеделските производители, които са достигнали тавана на подпомагане още през 2022 г. да бъдат компенсирани адекватно за увеличените разходи за обработване на земеделските земи и отглеждането на животни.

Сподели в: