Върни се горе

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева сформира работна група, която да изготви научно-експертен анализ на причините за повишената смъртност на пчелни семейства. В нея участват широк кръг от представители на научните среди от Селскостопанска академия (ССА), Тракийския университет в гр. Стара Загора, Аграрния университет в Пловдив, Лесотехническия университет, Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ), Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и експерти от специализираните дирекции в МЗм. Освен анализ на причините за смъртността на пчелите, до 14 май 2021 г., групата ще трябва да предложи конкретни действия и мерки за тяхното ограничаване. Председател на работната група е директорът на ЦОРХВ проф. д-р Георги Георгиев.

 

На първото заседание, което се проведе чрез видеоконферентна връзка, проф. Георгиев апелира за комплексен анализ на ситуацията с пчелите в страната, който да даде цялостната картина за причините за смъртността. Той отбеляза, че за да се вземат необходимите мерки трябва работната група също така да проследи дейността и на тези от пчеларите, при които липсва или е регистрирана незначителна смъртност при пчелите. „Добрият опит е най-важният“, категоричен бе проф. Георгиев.

 

Експертите обсъдиха резултатите от извършените през месец март тази година извънредни проверки от страна на БАБХ. Те обхванаха 26,5% от регистрираните пчелни семейства в страната. При 44 107 от тях или 15,9% от проверените е установена смъртност. Най-висока такава е отчетена в област Кърджали , следвана от Разград, Бургас, Силистра и Велико Търново.

 

Данните от извършените проверки показват още, че малко повече от половината пчелни семейства са загинали вследствие на липса на достатъчни хранителни запаси или лошо зазимяване от стопаните.  6 611 пчелни семейства или около 15 % от проверените са отпаднали вследствие на болести по пчелите. За установяване на причинителя на заболяванията са взети над 80 проби от пчели, изследвани в Националната референтна лаборатория „Болести по пчелите“ към НДНИВМИ в София. Резултатите от изследванията доказват наличие на Нозематоза и Вароатоза в част от отпадналите пчелни семейства.

 

Научните специалисти обсъдиха и възможността да бъде изготвено ръководство с добри практики за опазване на пчелните семейства. Коментирани бяха и какви точно ветеринарни грижи трябва да бъдат прилагани към пчелните семейства. Експертите подчертаха необходимостта от постоянен мониторинг от страна на пчеларите върху дейността на пчелните семейства. Резултатите от работата на комисията ще бъдат представени в официален доклад на ръководството на МЗм и на пчеларската общност.

 

Сподели в: