Върни се горе

Над 90% от митата за селскостопанския износ за Япония отпадат след сключеното споразумение с ЕС. Това заяви министърът на земеделието, храните и и горите Румен Порожанов на регионален форум на Предпремачи ГЕРБ “Земеделие и икономика. Тенденции и предизвикателства” в с. Старосел. Например при виното митото е било 15%, а при сирената- 30 на сто. Предстои да бъде ратифицирано подобно споразумение за свободна търговия и със Сингапур. Сред обсъжданите теми на форума бяха и Общата селскостопанска политика след 2020 г. и сериозният проблем с липсата на работна ръка в земеделието.

“Нашето председателството съвпадна с кръстопътя в земеделието- дебатът за реформа на Общата селскостопанска политика”, каза Порожанов. Предизвикателството е какво и как да се промени.

Сближаването на субсидиите е тежка тема. Но за първи път имаме т.нар външна конвергенция и за България не само че няма да има намаление на директните плащания след 2020 г., но дори ще има леко увеличение от близо 1%, припомни земеделският министър. Предвиденото намаление на средствата за развитие на селските райони пък могат да се компенсират изцяло с национално съфинансиране. По отношение на таваните на директните плащания позицията на България е, че те трябва да се определят индивидуално от страните.

Задвижихме 5 малки държавни помощи, посочи още министър Порожанов. Те са за минимандри, мобилни доилни апарати, сертификата GlobalGAP, за малки кланици и за малки хладилни бази и хидрокулери. Като мярка за решаване на тежкия проблем с осигуряване на работна ръка за сектора министърът посочи, че работодателите и в селското стопанство могат да се възползват от помощта за поемане на 50% от разходите за заплати и осигуровки за период от 3 до 12 месеца, ако бъдат наети трайно безработни или безработни под 24 или над 50 г. или с основно или по-ниско образование по Закона за насърчаване на заетостта.

Сподели в: