Върни се горе

УВАЖАЕМИ БЪЛГАРСКИ ЛОВЦИ,

Утре е денят, в който се открива Ловен сезон 2018/2019 г.

Ден, който всички ние очакваме с голямо вълнение и ентусиазъм.

За мен е изключително удоволствие да Ви пожелая „Наслука!“ в ловните излети!

Традиционно и нормативно определено е сезонът да се открие с лова на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина. Птичият лов е атрактивен и много динамичен. В него проличават качествата на ловците и ловните кучета. Обединени от тръпката за приключение, сред приятели и съмишленици, хиляди членове на ловни сдружения ще излязат, за да упражнят своето хоби.

„Наслука“ и на новите ловци, успешно издържали изпитите за придобиване право на лов и които за първи път през тази година ще участват в ловните излети. Нека хората с опит бъдат до тях, за да усвоят и отстояват принципите на ловната етика и морал. Бъдете отговорни!

Нека в този ловен сезон няма неприятни случаи и инциденти, за да остави у Вас само приятни чувства, положителни емоции и удовлетвореност от добрата слука!

В България опазването на дивеча и неговото размножаване са важни държавни и обществени въпроси, неразделни от големия проблем, който вълнува днес не само страната ни, но и цялото човечество – опазването на природата. Пред всички нас стои тежко предизвикателство, на което трябва да отговорим адекватно и отговорно, защото вече е на прага ни – справянето с африканската чума по свинете.

В тази ситуация, Министерство на земеделието, храните и горите и Изпълнителна агенция по горите като държавни органи правят необходимото болестта да не бъде допусната на наша територия. В мерките, които се предприемат изключително много се разчита на българския ловец. Той е най-важната фигура не само за ползването и стопанисването на дивеча, но и за опазването на неговото здраве. Морално право и привилегия на ловците е да се отнесат сериозно и отговорно към проблема и подпомогнат борбата с АЧС.

За недопускане на инциденти и успешно провеждане на ловните излети, Министерство на земеделието, храните и горите и Изпълнителна агенция по горите призовават българските ловци  стриктно да спазват разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча и правилника за неговото приложение, правилата за безопасност по време на лов, както и противопожарните правила за опазване и защита на горските територии.

Още веднъж наслука, приятни ловни емоции и мигове!

Сподели в: