Върни се горе

Изготвеното предложение от екипа на Министерство на земеделието, храните и горите за актуализация на бюджета в сектор „Земеделие“ за 2021 г., с което се предвиждаше да бъдат осигурени допълнителни средства в размер на общо 110,5 млн. лева бе прието частично от народните представители. Депутати гласуваха отрасалът да получи 85 млн. лева за подпомагане.

Приетият финансов ресурс се разпределя в две основни направления:

•15 млн. лева за предоставяне на подпомагане за съществуващи държавни помощи, насочени към компенсиране на щети от неблагоприятни климатични събития

Посоченият бюджет е за компенсиране на стопаните в област Пловдив, вследствие на падналата през м. август 2021 г. градушка.

•70 млн. лева ще бъдат насочени в подкрепа на секторите: животновъдство и растениевъдство, свързани с преодоляване на негативните ефекти от пандемията от COVID-19 и повишените разходи за фураж, ветеринарномедицински препарати, средства за растителна защита, минерални торове, електроенергия, вода и горива.

Съгласно предложението на министерството общо 48 млн. лева се предвиждат да бъдат насочени в животновъдството – 42 млн. лева за едър и дребен рогат добитък и 6 млн. лева за сектор пчеларство. 22 млн. лева е предвиденият бюджет за сектор плодове и зеленчуци, включително и винени лозя.

Тези средства ще могат да бъдат насочени към земеделските стопани, в съответствие с действащата „Временна рамка за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката в условията на сегашния епидемичен взрив от COVID-19“. Предоставянето им е обвързано с нотификация на държавна помощ пред службите на Европейската комисия.

Сумата от 70 млн. лева е съобразена с изплатените средства през 2020 г. в подкрепа на двата сектора чрез използването на инструмента de minimis. Тъй като за 2021 г. е достигнат националният таван за предоставяне на помощи de minimis чрез Временната рамка се предоставя възможност за оказване на финансова подкрепа на засегнатите стопани.

 

Сподели в: