Уважаеми хлебари и сладкари,
За мен е чест да Ви поздравя по повод Спасовден – Деня на хлебаря.
Ден, в който си припомняме, че няма нищо по-голямо от хляба, и отправяме признателност към онези, на чийто труд дължим вкусния хляб на трапезата си.
Спасовден е Ден на Спасителя и символизира надеждата за спасение на човечеството. У нас той се отбелязва и като Ден на хляба още от далечната 1915 година – традиция, която се е запазила до днес. Празникът се чества според народния обичай с трапези на открито с хляб и печива, наречени за здраве и плодородие. В планинските и пастирски райони се отправят молитви и се прави курбан за здраве, като се раздава хляб на нуждаещите се.
В днешния ден бих искал да Ви уверя, че страната ни разполага с предостатъчно ресурси за вътрешно потребление и възможности за износ на хлебно зърно. Само наличните запаси от пшеница по последна оперативна информация се оценяват на 800 000 тона, като предстои жътва на новата реколта.
Министерството на земеделието и храните продължава да работи в диалог с бранша и да подкрепя устойчивото развитие на сектора, както и усилията за утвърждаване на добри и лоялни пазарни практики по цялата верига зърно – брашно – хляб – в търсене на доверието на потребителя.
Пожелавам на всички хлебари и сладкари здраве и една успешна и плодородна година!
Д-р Георги Тахов - министър на земеделието и храните