Върни се горе

Във връзка с усложнената метеорологична обстановка и падналите големи количества валежи от дъжд, отводнителните помпени станции на територията на цялата страна работят денонощно и се наблюдават от служители на Дружеството. Извършва се денонощен обход и наблюдение на обектите. Аварийните складове на всички клонове са оборудвани с необходимите материали.

Към момента няма възникнали аварийни и бедствени ситуации по стопанисваните от „Напоителни системи“ ЕАД язовири, корекции на реки и предпазни диги. Няма данни за критични нива на язовири, като те поемат напълно водните количества и имат свободни обеми. При необходимост има готовност за включване на  тежка техника, съгласно аварийните планове за недопускане на бедствени ситуации.

Очаква се повишение на водните нива в долните течения на реките от Дунавския район – Искър, Осъм, Вит, Янтра, Русенски Лом. На този етап, в участъците, които се  стопанисват от „Напоителни системи“, реките са в коритата си. 

Възможно е повишаване на нивата на реките Бели Лом и Черни Лом при с. Красен, Област Добрич, където е най-ниската точка. Там през миналата година е изградена преградна стена и продълбочаване на речното корито за осигуряване на проводимост.

Критична е ситуацията в района на Попово - в селата Дриново и Априлци, където за час са паднали над 110л/кв.м дъжд и временно е затворен пътят за движение Разград-Попово-Антоново. Река Поповска е с повишено ниво и се следи денонощно от служители на Дружеството.

Сподели в: