Върни се горе

Успехът за изкореняване на Африканската чума по свинете се състои единствено и само в общи и синхронизирани действия на всички държави в света. Това обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на Международна конференция на високо равнище на тема:  „Бъдещето на световното производство на свинско месо под заплахата от Африканска чума по свинете“ в Берлин. 

По думите й, трябва да бъде направена синхронизация в законодателството на всички държави. „Трябва да приемем утвърдени единни стандарти за по-високи мерки за биосигурност в свинекомплексите, както и нови правила за обезщетения и репопулация. Целта е да  елиминираме спекулацията около цената на свинското месо и да направим финансово отговорни стопаните“, каза още тя. Министър Танева изтъкна необходимостта да бъдат разграничени последствията при домашната свиня и при дивите свине. 

Тя допълни, че географското положение на страната ни предполага огромен натиск от проникване на екзотични болести, нетипични за общността. „Към 2019 г. на територията на България са регистрирани 49 огнища при домашни свине. Въпреки това обаче, в страната ни все още има силно развито свиневъдство", каза още тя. Земеделският министър поясни, че от 2018 г. до сега е засегнато 15 % от поголовието на свинете-майки в индустриалните ферми в България.

„В Европа към момента от проникване на болестта в 12 страни са регистрирани 3900 огнища, а засегнатите свине са над 1 млн. Намалението на поголовието увеличава цените на свинското месо навсякъде и носи щети за всеки данъкоплатец в общността. Това води до силен инвестиционен натиск в сектор свиневъдство“, поясни министър Танева.

Пред журналисти Десислава Танева коментира, че към момента от навлизане на заболяването на територията на България са евтанизирани 203 хил. свине. Изплатени са близо 70 млн. лв. Те включват средства за обезщетения на стопаните и разходи за дейности по превенция. Страната ни очаква и съфинансиране от Европейската комисия. „Към настоящия момент сме получили над 13 млн. евро и остават малко под 10 млн. евро, който ще ни бъдат възстановени“,  уточни земеделският министър.

Ако една страна е засегната от чума 3 години, тя изпада в изключително рискова ситуация. В същото време остава задължението за компенсация от данъците на европейския бюджет. Рисковете от пренасяне на болестта са свързани с преноса на храна, в същото време няма вътрешни граници, проблем е, когато проверяваш багажа на туристите. Това са детайли, които следва да се изчистят, за да може всички мерки, които трябва да се вземат за профилактика, превенция и борба с АЧС да могат безпрепятствено да бъдат прилагани. Сега, когато има 3 километрова зона около огнище, можеш да спреш достъпа до коли и хора, но не можеш да направиш това на вътрешна граница в ЕС“,  каза още тя.

Сподели в: