Върни се горе

Сектор „Рибарство и аквакултури“ ще бъде подкрепен с над 16 млн. лв. по три подмерки от Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020 г. Това обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на брифинг в Министерски съвет, след среща при премиера Бойко Борисов с представители на три браншови организации в сектора-Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ ФИШ, Националната асоциация на рибопроизводителите и Сдружение „Черноморски изгрев“. Тя допълни, че средствата са част от общия бюджет на Програмата. Министър Танева подчерта, че подмерките са програмирани при дебати и консултации със сектора и браншовите организации. „2 млн. 39 хил. лв. ще бъдат отпуснати по подмярка 1.9 „Временно преустановяване на риболовната дейност“ . По втората подмярка 2.6 „Подкрепа за сектора на аквакултурата за временно спиране или намаляване на производството“ ще се осигури оперативен капитал за производители на риба и други водни организми за справяне с последиците от пандемията COVID-19, в размер на 10 млн. 503 хил. лв. По подмярка 5.4 „Преработване на продуктите от риболов и аквакултури“ планираният бюджет е 3 млн. 589 хил. лв. Максималната помощ е до 80 хил. лв. и тя ще е за всички оператори, които легално са декларирали дейностите си по обективни показатели“, посочи Десислава Танева.

По думите й, от 25 март до началото на месец май тази година в риболовната дейност се отчита спад от 37 % в броя на корабите, които са излезли да работят и до 70 % при декларираните количества разтоварена риба. При аквакултурите установеният спад е в размер на 30 %. Земеделският министър изтъкна, че подкрепата се отпуска на база на легалния бизнес и статистическите данни. „100 % от регистрираните оператори могат да се възползват от тази помощ. По отношение на риболовната дейност, ще се подпомогнат корабите. Тези, които нямат 120 дни на море са ограничени по съответната промяна на рибарския регламент и не са допустими“, поясни Десислава Танева.

Представителите на бранша благодариха за подкрепата към сектора и отбелязаха, че той е в тежък момент в вследствие пандемията COVID-19. Емил Милев от Сдружение „Черноморски изгрев“ заяви, че за първи път от прилагането на Програмата, помощ ще получат собствениците на риболовни кораби. Той посочи, че комуникацията с МЗм е много добра и това помага за изчистване на проблемите в сектора.Председателят на Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ ФИШ Йордан Господинов подчерта, че подкрепата и по трите подмерки ще удовлетвори рибарите. „На фона на тежката ситуация, това е добро решение и подкрепа за сектора, за да оцелеят и стартират отново тези, които са преустановили дейността си или да наградят постигнатото“, каза още Господинов. От своя страна Тачо Пашов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на рибопроизводителите, допълни, че колкото по-рано стартират мерките за подкрепа , толкова по-добре за сектора. „Вървим в правилната посока“, каза още той.

Представителите на Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ ФИШ и Националната асоциация на рибопроизводителите отчетоха, че секторът се развива доста добре през последните години. По думите им, благодарение на приетото Постановление на МС за местна регионална продукция в търговските вериги, на щандовете вече има българска прясна риба. Те допълниха, че ежедневно получават обаждания от веригите, които искат да продават българска прясна риба в обектите си.

По време на днешния брифинг министър Танева коментира и заповедта за забрана на улова на бяла мида. Тя заяви, че е издадена въз основа на научни становища и консултации с бранша. „Ако искаме секторът да продължи устойчивото си развитие, трябва да има перспектива за  опазване, съхранение и добро управление на биоразнообразието. Йордан Господинов съобщи, че инициативата за тази забрана е на  Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ ФИШ, тъй като 90% от мидата се изнася от три предприятия, които членуват в нея. „Трендът на уловите през последните години спада с по 100-200 тона на година. Това означава, че ресурсът намалява. Становището на всички научни институти в България, както и на Софийския биологичен факултет е, че трябва да се удължи забраната, тъй като мидата в този период хвърля хайвера си интензивно и продължително. По думите му,  биологичният ресурс, който се събира от дивата природа трябва да се пази и тук не участват само интересите на бизнеса, но и тези на екологичните организации и становище на МОСВ. От своя страна Емил Милев заяви, че Сдружението им подкрепя устойчивия риболов . Те предлагат забраната да бъде плаваща и да влиза в сила два пъти през годината-през пролетта и една през месец септември.

Сподели в: