Върни се горе

Да бъде запазена възможността за прилагане на Националната преходна помощ в Регламента за преходните правила на Общата селскостопанска политика. Това предложение за подкрепа отправи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева към колегите си от Гърция, Латвия и Финландия. В рамките на Международното изложение Зелена седмица в Берлин тя проведе срещи с министъра на развитието на селските райони и храните Макис Воридис, министъра на земеделието Каспар Герхардс и с министъра на земеделието и горите Яри Лепа.

"България и Латвия имаме сходни позиции в дебата за бъдещето на ОСП", заяви Десислава Танева на среща с латвийския й колега и посочи, че ръководството на МЗм води разговори и със страни-членки, които не прилагат помощта.

"Близо 80 % от поголовието на животни в България се подкрепя чрез преходната помощ. Като 35 % от подкрепата, насочена към важни и уязвими сектори, се осигурява чрез Преходната национална помощ. Без това финансиране няма да може да се осигури социалната устойчивост на земеделските производители в тези области",поясни министър Танева.

Българският министър постави темата за националната преходна помощ и пред колегите си от Гърция и Финландия. ,,В ЕС 10 страни прилагат помощта, като Вашите държави са сред тези, които не я прилагат, но се надяваме да ни окажете подкрепа", заяви още тя.

Десислава Танева посочи, че България ще подготви предложение с искане точката за Националната преходна помощ да бъде включена в дневния ред на Съвета на министрите и обсъден отново. Тя бе категорична, че страната ни, в лицето на МЗм, ще се опита да запази тази помощ.

Сподели в: