Върни се горе

Силна политическа ангажираност към постигане на устойчиво рибарство в региона, страните подписаха съвместна декларация


„Само обединени можем да се справим с всички предизвикателства, за да постигнем общата цел за защита на Черно море и неговите екосистеми“. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов  на конференция на високо равнище за рибарството и аквакултурите в Черно море, която се проведе в София. Той благодари на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море към ФАО и на Европейската комисия за съдействието и подкрепата за организацията на значимото за страната ни и региона събитие.  


„Риболовът не е само възможност, но и отговорност. Затова опазването на рибните ресурси и тяхната отговорна експлоатация следва да бъде един от основните ни приоритети при взимането на управленски решения”, каза още българският министър . И допълни, че трябва да търсим баланса за ефективни и приложими правни инструменти, систематични научни оценки, по-надеждни системи за събиране на данни и контрол, включително и за борба с незаконния  риболов.  Досегашните резултати от прилагането на Общата политика в областта на рибарството във водите на Черно море и следването на регионалния подход ни дава повод да бъдем обнадеждени за успеха на избраната посока, както и за осигуряване на икономически растеж и стабилна трудова заетост в региона.


В края на конференцията беше подписана съвместна декларация за риболова и аквакултурите в Черно море. С нея крайбрежните страни се ангажират да засилят сътрудничеството помежду си. Декларацията е „отворена“ за присъединяване и на още държави.


„Всички държави в своите изявления заявиха готовност за съвместни усилия за борба с нелегалния улов и за сътрудничество при справяне с общите предизвикателства, заяви от своя страна еврокомисарят по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела. Той подчерта, че всички държави, участвали в конференцията подкрепят идеите включени в декларацията за справяне с нелегалните практики,  подкрепата на дребномащабния риболов и развитието на аквакултурите в Черноморския район.


„Въпрос на време е декларацията да бъде подписана от всички”, уврен е изпълнителният секретар на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море към ФАО Абдела Срур.

 

Сподели в: