Върни се горе

 

    Отпускането на „де минимис“ за овце и кози-майки под селекционен контрол е заради проблемите с реализацията на продуктите от овче и козе мляко. Това доведе до невъзможност фермерите да реализират изискуемите количества по схемата за обвързано производство през 2017 г., тези стопани не са получили и никакво друго подпомагане. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на заседание на Консултативния съвет по животновъдство. Той припомни проведените срещи с представители на преработвателния сектор и търговските вериги още през пролетта и лятото, на които беше констатирано затруднението с продажбата на сирене и кашкавал от овче и козе мляко.


    На Консултативния съвет беше представена и информацията за плащанията за сектора по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“. Беше решено спорните казуси да бъдат разгледани от работна група, която да търси решение за всеки отделен случай. Стана ясно и че до края на годината предстоят плащания от 600 млн. лв. по Схемата за единно плащане на площ и около 100 млн. лв. за животновъдите.

 

    Директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев представи епизоотичната обстановка в страната във връзка с чумата по дребните преживни животни, африканската чума по свинете и птичия грип.

Сподели в: