Върни се горе

Използвахме всички налични ресурси, за да разплатим 30 219 000 лв. на говедовъдите и 14 551 986, 85 лв. за овце-майки и кози-майки от националните доплащания. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков по време на среща с представители на браншови и развъдни организации от сектор животновъдство. На дискусията присъстваха още зам.-министрите на земеделието Явор Гечев и Бюрхан Абазов и изпълнителният директор на ДФЗ Васил Грудев.

 

В отговор на въпрос на земеделски стопанин стана ясно, че едва 2% от животновъдите или 360 фермери все още очакват да получат субсидиите си, но причината за тяхното забавяне са проблеми в заявленията им, които се проверяват от ДФЗ. Министър Греков увери представителите на бранша, че в средата на другата седмица животновъдите, в чиито заявления няма допуснати грешки, ще получат парите си.

 

Той припомни, че през месец декември т.г. на животновъдите ще бъдат изплатени и 41 млн. лева по схемите за специфично подпомагане за млечни крави, овце-майки и кози-майки със средства от Европейския съюз.

 

„Наясно съм, че стопаните се нуждаят от още средства поради големите проблеми в бранша. Точно по тази причина водихме активни разговори с Министерство на финансите“, обясни земеделският министър. В отговор на молба на представителите на животновъдите за среща между премиера, МЗХ и МФ, министърът бе категоричен, че никога не е отказвал среща по проблемите на земеделието, но ресурсите в края на годината са ограничени.

 


Сподели в: