Върни се горе

Консултативния съвет по тютюна единодушен в разпределението на националните доплащания за реколта 2013 г.

Постигнахме най-справедливото и балансирано разпределение на средствата за българските тютюнопроизводители. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов след заседанието на Консултативния съвет по тютюна. Съветът, обединяващ браншовите организации, фирмите-изкупвачи и представители на министерството взеха единодушно решение за разпределението на националните доплащания за реколта 2013 г., в размер на 100 млн. лв. Този финансов пакет красноречиво следва да подчертае значението на сектор „Тютюн” за селското стопанство в страната и неговата икономическа, социална и демографска значимост, подчерта зам.-министър Абазов. Той припомни, че отпуснатите средства през тази година в размер на 100 млн. лв. бележат значителен ръст в сравнение с 2011 г. когато са били 74 млн. лв., а през 2012 г. – 84 млн. лв. Заместник-министърът обясни, че по-голяма част от този ресурс ще бъде насочен към най-уязвимите производители на ориенталски тютюни, при които производството на тютюн е начин на препитание.

    

Определените ставки за реколта 2013 г. по сортови групи бележат значителен ръст и бяха приети в размер на: 3,00 лв./кг. за сортова група „Басми” за производители, с референтни количества до 2 тона, 2,04 лв./кг. за производители на „Басми” над 2 тона. При производителите от сортовите групи „Бърлей” и „Каба Кулак” е отчетен също ръст, съответно в размери на 1,17 лв./кг. и 1,60 лв./кг. Сортова група „Виржиния” получава 0,93 лв./кг.

 

Разгледан беше и въпросът за сключването на договори за предстоящата изкупна кампания на тютюна. От търговските фирми беше подчертано ясно, че през 2014 г. тютюна ще се произвежда и договорира по традиционния за това ред. Предстоят и промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, които ще внесат яснота и равнопоставеност на взаимоотношенията между производители и преработватели на тютюн, каза още заместник-министърът.

 

В отговор на журналистически въпрос, зам.-министър Абазов подчерта, че днешното решение е обсъдено с всички членове на Консултативния съвет и е взето след подробен анализ в нивата на подпомагане, заявеното количество тютюн и броя на заявителите през тази година.

Сподели в: