Върни се горе

Водещ: Продължаваме с важни и актуални теми за всички нас. Ще има ли осъдени за застрояването на Черноморието? Ще забрани ли Европа на България да произвежда един от символите – розовото масло? И кога ще ядем сирене и кашкавал без растителни мазнини? В студиото е министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Добро утро!

Водеща: Добро утро! Да ви попитаме, новата седмица започна с оставка на поредния министър от кабинета, притеснявате ли се вие за мястото си? Постоянно четем много стряскащи заглавия, вчера разбрахме, че 12 години учени се питат дюните дали наистина са дюни, днес пък пише, че в Брюксел ще бъде пратен „Дюнигейт”.

Мирослав Найденов: Аз ако трябва да коментирам вчера призива на Станишев, аз и министър Цветанов също да подадем оставки, това, което мога да кажа е, че той трябва да се притеснява, и той подаде оставка, когато всъщност хората на изборите преди 4 години му я взеха оставката. Само след 5 месеца те ще могат да кажат приемат ли нашите оставки или ни оставят отново. Или всъщност тук въпросът е след 5 месеца да знаем те отново ли ще гласуват доверие на Борисов, защото всъщност той е премиерът, или ще поискат да се върне старият премиер Станишев, тъй като друга алтернатива няма. Ясно е, че хората ще трябва да направят избор между Борисов и Станишев. Всички останали изпълняват всъщност политиката на правителството, което се управлява от премиера и затова премиерите носят отговорността. Станишев своята я понесе. Аз мисля, че и по отношение на... тъй като говорим, да мина към другата тема, по отношение на заменките, по отношение на разпоредителните сделки със земи той има какво да се притеснява, защото аз снощи, ще съобщя първо при вас тази новина, късно снощи обобщиха резултатите от исканата справка от областните управители, тъй като до средата на 2008 г. те са продавали земите. Разбира се, тези областни управители...

Водеща: ...известните заменки кон за кокошка?

Мирослав Найденов: Не, заменките кон за кокошка е едно, там лично правителството на Станишев в лицето на Държавната агенция по горите извърши, да припомня за вашите зрители, заменки на над 33 хил. декара, и тези заменки в момента са обект на разследване в Брюксел. Очаква се съвсем скоро да излезе решението.

Водещ: А какъв е материалът всъщност, който..?

Мирослав Найденов: Освен заменки, те са правили и продажба на земи. И интересното е, че до средата на 2008г. са правени от областните управители. Тези областни управители обаче са назначавани от МС при председателството отново на Сергей Станишев. И много интересни, пристигнаха 143 такива, извършени от областните управители, като...

Водеща: Говорим само за времето на управление на тройната коалиция?

Мирослав Найденов: Точно така. и аз тук съм извадил някои най-фрапиращи, които, разбира се, са на морето – Варна и Бургас.

Водеща: Разбира се.

Мирослав Найденов: Имаме продажби на земи, чета ви цените, аз даже не мога да повярвам, снощи поисках два пъти да проверят, 2.03 лв.

Водещ: На квадратен метър?

Мирослав Найденов: На квадрат. 2.04, 2.58...

Водеща: Къде се случва това?

Мирослав Найденов: Случва се Варна, ето, Бяла, Аврен, Бяла...

Водещ: Остана ли все още, да си вземем и ние?

Мирослав Найденов: Ами, вижте, понеже се прави паралел, аз не мога да не призная, че изпивах горчивата чаша от това, че се финализира по наше време една сделка, прословутите 29 декара в Несебър. Това, което направихме, в момента, в който разбрахме, знаете, че лично премиерът разпореди, аз ходих на място, тази сделка е замразена, там строеж няма.

Водеща: Няма в момента, а дали ще има в бъдеще?

Мирослав Найденов: Не, Няма да има, категорично, защото, ясно е, и ние открихме, че през 2007 г., важно е и това да се припомни, тогавашното подразделение на МОСВ в Бургас всъщност издава документ, с който обявява тази територия за ненуждаеща се от екологична оценка и това става претекст оттук натам да върви цялата процедура и да се стигне всъщност до финализирането...

Водеща: Пак да ви върна към табличката, казвате, че тези данни ги имате от късно снощи. Ще проверите ли кои са тези фирми, които толкова изгодно са напазарували земя по морето?

Мирослав Найденов: Не само, вижте, аз нямам намерение да проверявам, ние имаме задължение да предоставим тази информация на парламентарната комисия, която разследва всички сделки по морето. Досегашната практика на комисията е тя да ги обнародва. Така че аз в момента, за да не вляза в някакъв конфликт или да издам някакви лични данни, няма да ги съобщя в ефир, но се надявам до дни, в момента, в който ги предадем, те ще станат публични. Много интересна взаимовръзка има и ще се окаже, че те са приближени до управляващите по това време, защото друг няма как да си купи земя на първа линия на морето по 2.03 лв.

Водеща: Направихте ли обобщение колко декара земи са продадени, такива апетитни имоти на подобни земи?

Мирослав Найденов: Продадени са, общо тези 143 сделки са за около 2000 декара. Разбира се, на фона на заменените 33 хил. декара, те звучат много малко. но отново повтарям, от едната страна стоят 29 декара, на които нищо не е направено, и ние обследваме, прокуратурата разследва този случай, аз се надявам да се стигне до това кой и как го е направил през 2007 г., след това как са променили предназначението, извадено от горски фонд. Така че това...

Водещ: Възможно ли е да извадите една таблица с продажбите на земи, които са се случили и по времето на управлението на ГЕРБ...

Мирослав Найденов: Да, ние я предоставихме...

Водещ: Предвид това, че много лесно се оказа подписването на един такъв документ, Светлана Боянова, вашата заместничка буквално обясни на хората, че просто й било оставено на бюрото за подпис и тя подписала.

Мирослав Найденов: Това го направихме вече, ние предадохме на парламентарната комисия всички направени след средата на 2009 г., включително тези, които са в процедура, т.е. има подадени заявления и т.нар. заварени.

Водещ: Каква е най-ниската цена в таблиците от управлението на ГЕРБ? Защото тук е 2 лв.

Мирослав Найденов: Най-ниската е някъде около 40 лв. И все пак да припомня, че става въпрос за 2005 г. в пика на цените покрай морето. В момента все пак, знаете, че заради икономическата криза цените паднаха доста. Но аз няма да коментирам, да правя паралел, аз не съм експерт по цени.п но и без да бъда експерт, мисля, че и вашите зрители могат да си направят сметката, че по 2 лв. на квадратен метър на морето няма как да си купиш, ако не си приближен до тези, които са управлявали към момента. Така че ако искате тук да сложим точка на тази тема...

Водеща: Само още един въпрос. Има ли осъдени за застрояването на дюните, на планините и въобще за цялото това незаконно строителство, на което станахме свидетели?

Мирослав Найденов: Вижте, това е..., аз мисля, че за това се носи политическа отговорност. Много е лесно, решенията обикновено са вземани на МС за големите изключвания. Защото над 100 декара се изключват с решение на МС, и аз дадох пример. Само в един ден, на 8 септември 2008 г. МС под председателството на Станишев е изключил два терена по 1350 декара точно на морето, тогава по 9.50 лв. Така че аз не вярвам да осъдят Станишев, но искам хората, тъй като ние се славим с късата си историческа памет, след 5 месеца да си припомнят какво е правено тогава и какво се прави сега.

Водеща: Защо не вярвате да бъде осъден Станишев? В правосъдната система ли не вярвате или в нещо друго?

Мирослав Найденов: Ами... Не знам, аз не вярвам, едва ли някой врява в държавата, че точно Станишев ще осъдят. Но отново повтарям, мисля си, че хората, те дават своята оценка и произнасят своята присъда обикновено на изборите. Те са много близо и това нещо трябва да бъде припомнено. Както, разбира се, трябва да бъде припомнено, аз онзи ден гледах министър Дянков, когато беше при вас, той прочете австрийска преса тук и интересното е, че след това от вашето предаване не се появи нито ред някъде, не казвам, че трябва да цитират английската преса, но вашето предаване... Вижте, вие сте доста рейтингов сутрешен блок и никъде не се появи един ред, а Хохегер е актуален. Аз вчера се прибирам от Брюксел, и там говорят за тази афера. Тук не се говори. Да си припомним вчера...

Водеща: Какво говорят в Брюксел?

Мирослав Найденов: Ами това, че в Австрия на тези, които са го вършили, има повдигнати обвинения, в България даже не се говори. Говори се и друго, вчера пътувах на връщане от Брюксел, заедно с главния прокурор бяхме, просто прибирахме се с един самолет, с вътрешния министър коментирахме, всъщност безпрецедентно е, че за първи път се повдига обвинение на прокурор по делото САПАРД, стана факт от онзи ден мисля. Много бързо забравихме, че точно по подобен начин преди години, когато основният обвиняем по аферата САПАРД се оказа един от основните спонсори на политическата кампания на БСП. И това излезе в европейската и световна преса, в България също не се написа нищо. Правя паралел между нещата САПАРД, Хохегер, ако щете и тези неща и това какво се случва в българските медии.

Водещ: Променяме сега темата и отиваме към храните. Наредбата за максималното количество вода – 4,3% в пилешкото месо. Тя предизвика обаче много негативни реакции след въвеждането й съвсем отскоро. Магазините искаха удължаване на срока. Месопреработвателите оспорват наредбата в съда, защото тя важала само за български производители, а пък чуждото месо си идвало с водата вътре. Продължавате ли да твърдите, че има български производители, които умишлено инжектират месото с вода и има ли някакъв начин да се реши този проблем, така че всички да са доволни, най-вече потребителите?

Мирослав Найденов: Аз не знам дали продължава, защото наредбата е в сила и ако някой продължава да го прави, той ще бъде санкциониран най-жестоко. Но искам да заявя най-отговорно от вашия ефир – няма да се откажем от това си намерение. Това го правим в името на нашето здраве най-вече. Няма как да има продукти, пилешки продукти, които имат до 50% съдържание не на вода, на солеви разтвори, което е още по-опасно. Самата вода не може да се задържи, ако няма сол в нея, тя просто ще излезе обратно. Тези солеви разтвори са страхотен бич. Припомням, че България е на първо място в черната статистика по сърдечносъдови заболявания и смъртност от тях. Основен причинител, разбира се, са подобни солеви разтвори. Така че ние ням ада се откажем. Разбирам реакцията на някои от месопреработвателите, за тях това е бизнес. Но е бизнес със здравето на хората. Разбирам реакцията на някои от търговските вериги, да, те са се заредили, затова агенцията по храните намери един компромисен вариант, допълнителни, мисля, че още около 20 дена, в които те да могат да реализират част от тази продукция, но обозначена, че не отговаря на наредбата и е обект на промоция. Тъй като другият вариант беше да се изгори в екарисажа, а се оказа, че са стотици тонове. Но ние няма да отстъпим. Искаме българинът да има право на информиран избор. Нека да знаят, че това, което се предлага българско, то е без вода, то е качествено. Ако иска да си купи, примерно някакво друго, нека да го направи, но съзнателен избор. И тъй като обикновено в детските градини, в училищата, където се пазарува пилешко месо, тъй като е по-евтино, то отива и ние трябва да помислим и за нашите деца. Така че отстъпление от това, независимо от реакцията, аз знам, това е голям бизнес, голямо лоби, те ще се опитват по всякакъв начин, знам, че са обжалвани наредбата, но няма да отстъпим, както не отстъпихме от наредбата за млечните продукти, и тя е факт от 1 януари, и факт е, че от 80 мандри, които правеха млечни продукти с палмово масло, в момента останаха само 10. И ако продължим да одържаме на този натиск, сигурно ще дойде денят, в който няма да го правят. Защото освен солевите разтвори, палмовото масло и растителните мазнини са другият фактор за сърдечносъдовите заболявания. Така че това е битка за нашето здраве, това е политика, която министерството води от вече близо 3 години и половина, и тук отстъпление независимо от лобито, независимо от атаките и ударите под кръста, ние няма да се откажем.

Водеща: Водите битка, наистина, да приемем, че контролът и условията са сериозни, само че последните неофициални данни, които излязоха за родните продукти на пазара, са близо 10%. Как и по-какъв начин ще накараме, първо, производителите да произвеждат повече, да им създадем условия, второ, българите да купуват български продукти? След като те купуват 90% чужди стоки, значи има някакви конкретни причини за това нещо.

Мирослав Найденов: Първо, особено аз винаги се обръщам, ще използвам и днес възможността от вашия ефир, нека да помогнем българската промишленост днес, когато тя се нуждае от това! Нека да бъдем малко повече шовинисти! Аз официално нямам право да правя подобно изявление, тъй като в рамките на общия европейски пазар ние не можем да даваме конкурентни предимства на нашите продукти, в случая ние едва ли не с тези изисквания ги затрудняваме. Но смятам, че залагайки на качеството... значи в битката за печелене на пазари нашите мощности са малки, ние не можем да се сравняваме с големите преработватели, каквито примерно има в Германия, във Франция. Те наистина могат да постигнат цени много по-ниски, защото обемите при тях са по-големи. Единственото, което може да ни задържи и да ни отреди определената ниша, това е качеството. Българските продукти се славят със своето качество, и ако ние заложим на това, ние ще отворим освен ниша в България и експортна ниша. Факт е, че за последната 2012 г. експортното ни салдо в търговията с храни е положително, 2 млрд.плюс щатски договора. Нещо, което не се е случвало включително в златните 80-те години на българското земеделие. Така че залагайки на качеството, залагайки на здравословното, това е шанс за българските производители. А ние самите, нека когато посягаме в магазина, да си даваме сметка, че по-добре тези пари, които оставяме, да останат в българските производители и преработватели, защото това подпомага...

Водещ: И на първо място да помислим за здравето си също така.

Мирослав Найденов: На първо място.

Водещ: Ще успеете ли да се преборите по една друга важна тема, с противниците на розовото масло и лавандулата в ЕК и да запазим износа и производството на тази емблематична за България стока?

Мирослав Найденов: Късно снощи приключи срещата, която имах с новия комисар по здравеопазване г-н Тонио Борг. Новината, разбира се, аз я съобщих на ваши колеги в Брюксел, но беше късно и не е отразена, новината е следната. Той декларира, и разбира се и аз сега го правя пред вас, по никакъв начин ЕК няма намерение и не предвижда промяна на законодателството, което да доведе до рестрикции по отношение на производството на розово и лавандулово масло. Така че категорично няма да има абсолютно никакви рестрикции, нека да бъдат спокойни. С това отговарям и на притесненията, в кавички разбира се, на г-жа Кунева, която използва това нещо за политическа агитация и за спекулиране със страховете на българските розопроизводители. Няма да има проблем, правителството, както и в случая със заплахата за тютюна, когато стоеше въпросът за ориенталския тютюн, ние направихме своевременно това, което трябва да направим и гарантирахме интересите на българските производители, на първо място, а вие го казахте, аз казах снощи и на комисаря същото, розовото масло за България то е символ, то е нещо повече от икономика на определени региони, защото всъщност България се свързва най-вече с розовото масло.

Водеща: Като говорите за български производители, съвсем накратко. Наш зрител Стоян Генов, който е зорнопроизводител от Стара Загора, пита: „Очертава ли се неизпълнение на изплащането на европейските субсидии за 2012 г. в обещания от МЗХ срок 31 януари?” Некада припомним, че този проблем засяга около 100 хил. земеделски производители в цялата страна.

Мирослав Найденов: Благодаря ви за въпроса! Предполагам, че ме гледат доста земеделски производители. Ни его обсъждахме миналата седмица след МС с премиера Борисов, с финансовия министър, днес се надявам отново да го коментираме. Трябва да бъдат изплатени на земеделските производители около 1 млрд.лв. и тази сума трябва, тяхното желание да бъде изплатена еднократно в рамките на няколко дни. Поради това, това е всъщност, цитирам министър Дянков, поради това, че в януари месец трябваше да бъдат платени и задълженията по т.нар. дълг на Милен Велчев, тази колосална сума е извадена и ако ние извадим още 1 млрд. в януари, тъй като да, това са европейски пари, но те първо се вадят от републиканския бюджет и след, да кажем, около 45 дена до 2 месеца се връщат от ЕК...

Водещ: Т.е. няма възможност до 31 януари..?

Мирослав Найденов: Практически е невъзможно, защото за да извадим...

Водеща: Кажете кога ще се случи?

Мирослав Найденов: Възможно е, днес ще проведем разговорите, това да стане, тъй като ние имахме предложение да стане на две части, едната да изплатим през февруари, другата през март, тяхното настояване е за еднократно плащане. Днес ще коментирам отново въпроса и според възможностите на републиканския бюджет, без да нарушим финансовата дисциплина, и разбира се, да паднем под определен минимум на държавния резерв, да бъдат спокойни, те ще си получат средствата, правим всичко възможно това да се случи...

Водещ: Най-късно март.

Водеща: Христо обобщи.

Мирослав Найденов: Разбира се, най-късно март, защото, отново повтарям, това не са примерно 1-2 млн., това са близо 1 млрд. лв., които...

Водеща: Благодаря ви! Дано да има позитивна развръзка днес в разговорите ви с колегите на МС!

Сподели в: