Върни се горе


Министър проф. д-р Христо Бозуков откри българския щанд на Международното селскостопанско изложение „SIA (Salon International de l'Agriculture) 2017” в Париж, Франция. Страната ни беше представена с традиционни млечни и месни храни, вина, пчелен мед, продукти от маслодайна роза, етерично-маслени култури, билки.


Министър Христо Бозуков се срещна с Жан-Мари Оран Генерален директор на Международната организация по лозата и виното (OIV). По време на срещата двамата обсъдиха бъдещето домакинство на България на 40-я Световен конгрес по лозарство и винарство и на Генералната асамблея на OIV. Форумът ще се проведе между 29 май и 2 юни 2017г. в София.

Професор Бозуков подчерта, че България не за първи път е домакин на голям международен форум и не се съмнява в безпроблемното му протичане. Министерство на земеделието ще окаже пълно съдействие на организаторите. Жан-Мари Оран допълни, че България има сериозни традиции в областта на винарството и е сигурен в успеха на конгреса. 


Екип от български експерти ще черпи опит от Земеделската камара на Франция за развитие и налагане на късите доставки, които са начина фермерите директно да се срещат с потребителите. Това стана ясно по време на среща между министър Бозуков и Клод Кошоно, председател на организацията на земеделците в Франция. Кошоно разказа за инициативата „Добре дошли във фермата“, в която участват 8000 земеделски производители и предлагат своите продукти директно на пазара.

Сподели в: