Върни се горе

Югозападното държавно горско предприятие  ще инвестира 12 823 000 лева  в проектирането и изграждането на 4 нови горски пътища през 2015 година. Други 145 130 лева са предвидени за транспортно-техническа инфраструктура. Това обяви заместник-министърът на земеделието и храните  доц. Георги Костов при извършването на първа копка на нов стабилизиран горски път по трасето „Дуков паметник– Хамбарето” в землището на село Бождово в района на Държавно горско стопанство Сандански.

Горският път, по който започват строително-монтажни дейности от днес ще е с дължина 4 километра и за него са предвидени 1 126 560 лева от фонд „Инвестиции в горите”. До дни стартира изграждането и на втория от четирите нови горски пътища на територията на ЮЗДП -  автомобилен път „Гостунски чарк” на територията на „ДГС Места” с дължина 6,2 километра. Предстой да бъде построен горски автомобилен път в ДГС „Рилски манастир” с дължина е 5,4 километра и на територията на „ДГС Кресна” с дължина на трасето - 6,6 километра.


Държавните горски предприятия извършват отчисления в специален фонд „Инвестиции в горите”, чиято цел е да спомага за поддържането на пътно-транспортната горска инфраструктура и изграждане на технико-укрепителни съоръжения, посочи заместник-министър Костов. Той подчерта, че инвестициите в нови пътища и доброто поддържане на съществуващите, дава възможност за равномерно използване на горския ресурс и създава по-добри възможности за екологичен горски и планински туризъм.


Това е една от най-отговорните дейности, които държавните предприятия изпълняват. Горската инфраструктура е от полза и за местното население и общините, посочи Костов. Заместник-министър Костов заяви още, че Югозападното горско предприятие има през миналата 2014 г. е изразходило над 9 170 000 лева за проектиране и строителство на 45,5 км нови пътища и над 45 000 лева за основен ремонт на 17 км стари пътища.

Сподели в: