Върни се горе

„Министерството на земеделието и храните ще провежда масирани проверки за безопасността и качеството на храните,  но не кампанийно, а целогодишно”. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков по време на подписването на Коледния пакт, като част от кампанията на Българския медиен съюз „Коледата безопасна” в НДК. С подписването на документа от представители на институции, контролни органи, производители, търговци, и водещи национални медии всички се обединиха да не се допускат некачествени и опасни хранителни продукти на българския пазар.    

 

Министър Греков припомни, че Българската агенция по храните стартира кампания  „Храните под контрол 24/30”, през която от 5 декември до 5 януари 2014 г. се извършват извънредни комплексни проверки на предприятия за производство и търговия с храни, на складове, хотели, пазари и борси. „Контролните органи от БАБХ ще бъдат безкомпромисни при започналите вече проверки, за да ограничат в максимална степен предлагането на негодни хранителни продукти”, информира министърът.

 

Той призова да се купуват с предимство български храни и припомни, че проверките за нерегламентиран внос на земеделска продукция по границите и във вътрешността на страната продължават. „Очакваме от месец януари специализирано звено за борба с нерегламентирания внос да започне да функционира към Националната агенция по приходите”, съобщи министърът.

 

„Искаме да стимулираме родното земеделско производство и да върнем хубавите български плодове и зеленчуци  по търговските щандове”, каза министърът и пожела пълни трапези с всичко, което ражда българската земя. Той припомни, че МЗХ проведе редица срещи с представители на търговските вериги в тази посока. „Ние сме готови  да посредничим, за да отворим тази ниша, която е в полза не само за двете договарящи се страни, но и в полза на самите клиенти, които очакват да си върнат вкуса на българските зеленчуци и плодове, котиращи се от години на световните пазари”.

Сподели в: