Върни се горе

95 животновъди заявиха участие в третия транш за доброволни ангажименти за хуманно отношение към прасета за угояване. Заявени за подпомагане са 422 170 животни. Помощта се предоставя за заявен брой животни при спазване на изискванията, включени в указанията за прилагане на Схемата „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете“.


Изплащането на подпомагането в третия транш по схемата ще се извърши след проверка на реализираните (продадените) от 1 септември 2016 г. угоени прасета и на наличните животни в стопанството, които предстои да бъдат реализирани до 31 декември 2016 година. Срокът за сключване на договорите и за изплащане на помощта за отглеждане на прасета за угояване е до 1 месец след крайната дата за подаване на заявления.


Схемата подкрепя фермери за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към животните в сектор „Свиневъдство“. Помощта покрива направени разходи или пропуснати приходи, свързани с ангажименти за хуманно отношение към свинете, поети за най-малко 5 години. Държавната помощ по схемата е със срок на прилагане до края на 2017 година.



На 21 октомври приключи приемът на документи за участие в последния транш за доброволни ангажименти за хуманно отношение към прасета за угояване. В трите транша за 2016 г. по схемата свиневъдите подадоха заявления за подпомагане на близо 1 100 000 прасета за угояване, отглеждани по хуманен начин. След обработката на данните за страната най-голям интерес е регистриран в областите  Велико Търново, Русе и Шумен.



Сподели в: