Върни се горе

Бъдещето на Общата селскостопанска политика след 2020 г., нейното опростяване и модернизиране е основна тема в разговорите на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на най-голямото селскостопанско изложение „Зелена седмица“ в Берлин. Веднага след официалното откриване на българската палата той проведе над десет срещи с негови колеги. ”Зелената седмица“ освен панаир на храни от цял свят е и арена на важни и ползотворни разговори и контакти в сферата на земеделието.

Министър Порожанов се срещна с унгарския министър Шандор Фазекаш. Двамата обсъдиха теми като запазване на директните плащания и обвързаната подкрепа, както и сближаването на нивата на подпамагане в старите и по-нови членки на ЕС.

ОСП беше във фокуса и на разговора на българския земеделски министър с финландския му колега Джари Леппа. Двамата се съгласиха, че е нужен по-конкретен и ясен дебат за бъдещето на аграраната политика на ЕС и облекчаване на бюрокрацията.

Министърът посрещна на българския щанд още холантския зам. министър председател и министър на земеделието г-жа Карола Схаутен. Гост в българската палата беше и монголския министър на храните, земеделието и леката промишленост Батжаргал Батзориг, който отправи молба нови български технологии в земеделието да достигнат Монголия, както и за обучение на техни аграрни специалисти у нас.

По време на срещите му с германския федерален министър на прехраната и земеделието Кристиан Шмид бяха обсъдени възможностите за опростяване на ОСП. Темата бе повдигната и от министърът на земеделието на Саксония Томас Шмид.

„Разчитаме много на добрия диаллог и сътрудничество с Германия, защото нямаме различия в позициите и очакванията ни за това какво трябва да се случи с Общата селскостопанска политика, подчерта от своя страна Румен Порожанов.

Заместник-министър Цветан Димитров участва в панел на високо ниво на Световната организация по прехраната към ООН (ФАО) и ЕК.
Сподели в: