Върни се горе

„Отчита се 28% ръст при биволовъдството в Област Велико Търново. В сектор „Растениевъдство“ завишени показатели имат лозовите насаждения, орехите и лешниците“. Това съобщи пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя е на посещение във Велико Търново, където ще се проведе 10-тото изложение от кампанията на Министерството „ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКОТО“. Министърът допълни, че брутната добавена стойност на земеделския сектор в областта е малко над 8%, което е значително по-високо от националния показател който е 5,3%.  

 

Десислава Танева обясни, че е стартирал приемът по мярката за намаляване на производството на краве мляко, с което производителите ще получават 14 евроцента на литър. Тя бе категорична, че това е финансов инструмент  на Европейската комисия и България не дава средства за намаление на производството. „Мярката е част от допълнителния пакет на Европейската комисия, с който се предоставят 150 млн. евро за производителите от ЕС, които доброволно се ангажират да намалят производството си“, каза още министърът. По думите й България ще разпредели 5,8 млн. евро за сектор „Мляко“ от общия европейски пакет, който е в размер на 350 млн. евро. Тя обясни, че според условията на Европейската комисия трябва да се подкрепят дребните фермери, екстензивните ферми и тези които спазват екологичните изисквания. Министърът на земеделието съобщи още, че страната ни ще предостави и национални средства, като по този начин ще се обхванат останалите категории ферми.

 

Във връзка с кампанията „ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКОТО“, министър Танева заяви, че целта на Министерството е подобни пазари да се провеждат регулярно, като се осигури държавна подкрепа. „Всеки диалог, който водим със земеделската общност в хода на кампанията и с потребителите за нас е ефективен, защото получаваме оценка за досега провежданите от нас политики“, уточни министърът на земеделието.   

 

По време на среща със земеделски производители бе поставен въпрос относно злоупотребите от страна на фермерите със заявения брой животни. Министър Танева увери, че се извършват проверки на място, като последната такава е проведена на територията на София-област. „Анализираме няколко метода за това как да преброим животните, включително и чрез сателитна система, защото служителите на Министерството и ДФЗ не могат да обхванат с преброяване на място всички стопанства“, поясни министър Танева. Относно Закона за браншовите организации тя посочи, че в момента той се разглежда от Комисията по земеделието и има уверения, че  ще бъде задействано приемането му.

 

Министър Танева, заместник-кметът на Общината Снежана Иванова и областният управител Пенчо Пенчев посетиха изложението, на което присъстваха над 30 производители с млечни продукти, зеленчуци, плодове, месо,вино, орехи и др.

 

Сподели в: