Върни се горе

Десислава Танева: Няма данни заразено месо да е попаднало в заведенията за обществено хранене или търговски обекти


Водещ: Продължаваме с Десислава Танева, тя е министър на земеделието и храните. И преди веднага да ви питам за това, което всички питат – за антракса и после за всички други новини от днес, вие щастлива ли сте, че днес беше постигнат този компромис в парламента? Все пак сте министър и все пак сте част от… въпреки че сте в изпълнителната власт, вашите колеги в законодателната постигнаха нещо, което не беше наблюдавано скоро.

Десислава Танева: Разбира се. И моите разбирания са, че за страната могат да се получат добри неща и да се случват, само наистина при усилия и постигане на разбирателство и съгласие от всички политически сили. И от този принцип трябва да се водим при вземането на каквито и да било решения. Това би било полезното за страната.

Водещ: Вие бихте ли се изненадали от една стъпка, следваща, на вашия колега Христо Иванов?

Десислава Танева: Не мога да коментирам, всеки сам решава за действията си.

Водещ: Е, вие все пак го познавате така, знаете неговия характер.

Десислава Танева: Аз го познавам и съм с отлични впечатления.

Водещ: Той винаги, когато е бил тук в студиото, е така импулсивен човек, принципен.

Десислава Танева: С всички колеги от Министерски съвет, с които в моята работа…

Водещ: Вие лично какво бихте го посъветвали?

Десислава Танева: Винаги да търси консенсуса и доброто решение. Аз от това се водя в моята работа. Такъв съвет бих дала на който и да било.

Водещ: Добре. Отиваме към темата, която ни тревожи от няколко дни – този антракс. Един човек загина. Казахте днес, че собственикът на транжорната, където е обработвано месото, нали така, е бил арестуван?

Десислава Танева: Така излезе официална информация.

Водещ: Ама не сте убедена?

Десислава Танева: Не, аз не мога да я кажа, защото аз не съм органа, който извършва тези действия.

Водещ: Да. Тъй като получихме от Окръжна прокуратура-Варна едно официално също становище, че има образувано наказателно производство за изготвяне на храни, предназначени за общо ползване, така че в тях да попаднат опасни за здравето вещества – чета ви това, което са написали от Окръжна прокуратура. Но там казват: „Към настоящия момент няма привлечени в качеството на обвиняеми задържани лица с мерки за неотклонения.

Десислава Танева: Да. Значи са евентуално разпитани и са били освободени.

Водещ: И са били освободени.

Десислава Танева: Да.

Водещ: Вашата версия, обаче, какво е пропуснато? Как можа това да се случи според вас?

Десислава Танева: Това се е случило и се случи, поради верига от неизпълнение на който и да е закон в България, който урежда отглеждането на животни, оттам производството и търговията с меса. Първо, нека да започна от това, че по никакъв начин няма данни заразено месо да е попаднало в заведенията за обществено хранене или търговски обекти, които днес бяха дезинфекцирани. Всичко, което се предприема, е единствено и с цел превенция, елиминиране на какъвто и да е, дори минимален, теоретичен риск. Как се стига до това? Фермер вижда, че животно е болно, крава, и семейството решава в полунощ да заколи животното, за да не умре. Първо, това е нарушение. Съболезнование за семейството за смъртта на този фермер, но дори той сам за себе си не се е погрижил за здравето и безопасността си, за живота на самия себе си. Какво да говорим за отговорността за останалия свят, включително и семейството му. Оттам насетне това животно е транспортирано и обезкостено от близки на семейството, продадено на трето лице. Оттам отново нарушение. Още когато вижда болно животно, фермерът е трябвало да уведоми частно практикуващия ветеринарен лекар, с който има договор. Това не е направено. Друг е въпросът, че този лекар е от селото, а в едно село няма как да има болно животно и при елементарна грамотност със симптоми на антракс и това да не се знае. Трябва да се уведоми кметът на населеното място. Не е направено. Продажбата на трето лице без всякакво ветеринарно свидетелство – отново нарушение. Оттам това трето лице продава до въпросната транжорна, която е затворена в момента, това месо, но са преработка за собствени нужди. Това месо не попада…

Водещ: А не за колбаси за продажба.

Десислава Танева: Не. Това месо не попада в търговската мрежа. И това се случва на 7 юли вечерта. Предполагаемата дата на доставка и придвижване на това месо обратно, взетите продукти, които са за собствена консумация от болното месо – вероятно 8-9 юли. Така идва денят 17 юли, в който по информация за починал човек – това е именно фермерът, който е заклал болното си животно, който в разрез с всички…

Водещ: Да, който се е заразил по този начин.

Десислава Танева: … законни правила. От там по обратен ред се установява какво се е случило. Вината на транжорната е, че обработва това месо, макар и за нуждите на доставчика, също без съответното /…/

Водещ: Куп нарушения, купища.

Десислава Танева: Да. Оттам насетне какво се случва – то вече е известно. Взети са проби от това месо, което е било за собствени нужди, то е иззето вече от хората. Но за да предпазим и елиминираме включително какъвто и да е минимален риск, е иззета от всички заведения за обществено хранене и търговски обекти и продукцията, която не е била от това месо, като положителната новина от днес е, че…

Водещ: За да бъде проверена.

Десислава Танева: Да. Пробите излязоха отрицателни.

Водещ: Чудесно.

Десислава Танева: Т.е. в другите продукция, която тази транжорна е доставила по договори на свои клиенти, издирени са 27 такива заведения за обществено хранене и търговски обекти, пробите от днес показаха, че няма наличие на антракс. Но пробите, които са взети от остатъци от оборудването в самата транжорна, понеже дадоха положителен резултат, с цел именно превенция и елиминиране дори на теоретичен риск, се извърши в тези търговски обекти и заведения за обществено хранене дезинфекция.

Водещ: Разбирам.

Десислава Танева: Всичко бе направено вчера и днес сутринта. И то само кухненските блокове затворени. Днес са взети проби след дезинфекцията, в понеделник сутринта тези проби от всички тези 27 заведения ще бъдат готови, с което можем напълно, макар и в момента това също да е така, напълно отговорно, за спокойствието и здравето на потребителите, на клиентите да се каже, че няма дори теоретичен риск.

Водещ: Добре, това е много хубаво, което всичко разказахте, защото хората трябва да бъдат спокойни.

Десислава Танева: Напълно спокойни трябва да бъдат.

Водещ: За да бъдат обаче съвсем спокойни, кажете какво ще се случи с имунизацията против антракс. Имаше много спекулации…

Десислава Танева: Нека да внеса аз яснота с това.

Водещ: … че е нямало ваксини, че били закъснели.

Десислава Танева: Не, ваксина има.

Водещ: Аз разбрах, че има 30 села, които принципно са огнища на антракс в България. Но това село, Млада гвардия наречено…

Десислава Танева: Не беше досега стационарно огнище…

Водещ: … не е било в този списък.

Десислава Танева: … и като такова, то не е било в този списък. В България се ваксинира за антракс само в животни, намиращи се в тъй наречените огнища на антракс. Как са определени те? Те са 30 в България. Това са 30 населени места в 13 областни центрове в България. Тези места са определени въз основа на това дали в последните 30 години там е имало установено болно животно. Това са били преди последния случай 30 такива огнища.

Водещ: Сега стават 31.

Десислава Танева: Сега стават 31. Има поръчана и планирана ваксина, която е за тези огнища. Ваксинацията на това село Млада гвардия приключи. Близо 600 животни, отделно едно стадо, което е пашувало на същото пасище, където и животните…

Водещ: Сега тук тия дни се е случило, така ли?

Десислава Танева: Вчера, да, вчера бе приключено. Отделно от това върви процедурата и ще се ваксинират, както всяка година се ваксинират само тези стационарни огнища на антракс. Това е познато заболяване у нас. Само да кажа колко е упорито то – спорите на антракса в почвата живеят над 70 години. Т.е. това е периодът, в който при определени условия животното може да има риск от заболяване. Освен това…

Водещ: Да бъде заразено, ако не е ваксинирано, естествено.

Десислава Танева: Разбира се. Пет години назад, всяка година в страната – миналата година мисля, че само едно говедо е установено с антракс, по-миналата мисля, че бяха две животни – е установено това заболяване. Но предвид мерките, които са вземани и предвид това, че и самите собственици на животни са спазвали правилата на Закона за ветеринарно-медицинска дейност, не се е случвало, не е имало случаи от 80 години с летален изход на човека, който сам си го е причинил, неспазвайки едно основно правило: не може да заколиш болно животно с ясни признаци на това заболяване, без да уведомиш частно практикуващия лекар и сам да си причиниш този изход.

Водещ: Добре, да приключим с тази тема. Надявам се всичко това, което казвате да е самата истина и хората да бъдат абсолютно спокойни.

Десислава Танева: Абсолютно спокойни. Тези мерки, които се взеха в тези 27 търговски обекти и заведения за обществено хранене, на кухненските им блокове е наистина превенционна мярка, която да елиминира какъвто и да е риск. Извън това, че при термична обработка на евентуално такова месо няма абсолютно никакъв риск за клиентите. Но разбира се, това не е нормално и смятам, че пробите в понеделник ще затвърдят всичко това, тъй като първите проби на другата продукция на тази транжорна днес излязоха и са отрицателни.

Водещ: Днес имате новина. Имате нов портал, чиято цел е да се търгува по-лесно на едро със зеленчуци и плодове. „Градинария“ се нарича, нали така? В новините ме обяснено много ясно и точно и категорично как да действат продавачи и купувачи. Какво постигаме обаче като ефект? Ще бъдат ли спестени наистина парите на тези, които произвеждат и тези, които купуват? Дали на пазара ще се появят по-евтини стоки? Ето това е най-важният въпрос, който интересува хората.

Десислава Танева: Първо да кажа, че днес стартира официално проектът за онлайн търговия на едро с плодове и зеленчуци. Този проект не е на МЗХ. Това е много важно да го подчертая. Да, ние го подкрепяме по всякакъв начин. Това е на Асоциацията на градинарите в България, подкрепено от Фондация „Америка за България“. До какво той трябва да доведе? Да скъси веригата от производителя на плодовете и зеленчуците до крайния потребител. Какъв ефект трябва да търсим? Преди всичко по-прясна продукция до крайния потребител. Разбира се и на по-добри цени и за двете страни – и на производителя, и на потребителя. Аз мисля, че онлайн търговията в България става все по-популярна предвид промяната на начина на живот на всички нас. Надявам се, че ще има успех и това е много важно. МЗХ чрез Програмата за развитие на селските райони най-вече, има и други инструменти, с които отново ще подкрепи организациите на производителите.

Водещ: Които искат да въвеждат подобни портали ли?

Десислава Танева: Които ще инициират проекти за организация и изграждане на местни пазари, където те пряко ще могат да продават продукцията си. Защото опитът ни… Ние от пролетта на тази година имаме няколко инициативи проведени със Столична община, като стартирахме по Великден с фермерски пазар за българско агнешко и български козунак. След това проведохме такъв за черешите. Има наистина невероятен интерес от потребителите да си купят продукцията директно от фермера.

Водещ: Убеден съм. Аз също бих го сторил. А вие следите ли сега цените на зеленчуците по пазарите? На мен какво ми прави впечатление като човек, който си купува честичко зеленчуци – намаля цената доста на краставиците и корнишоните, обаче на доматите цените, като че ли не намаляват така същество или се лъжа?

Десислава Танева: Това е субективно мнение. Да, има в МЗХ структура, която е статистическа.

Водещ: Като аз купувам само български домати и краставици. Винаги гледам по етикета. Купувам само български. Българският домат е най-вкусният домат, вие го знаете.

Десислава Танева: Да, със сигурност. Разбира се, че имаме структура, която статистически следи цените, но държавата не може да контролира цените и не трябва.

Водещ: Така е, съгласен съм. Има свободен пазар.

Десислава Танева: Но при нас ролята е да не се получи картелно споразумение, което да изкриви пазара. Разбира се, добре е цената на плодовете и зеленчуците да задоволява и удовлетворява както производителя, така и за потребителя да бъде поносима, за да си позволят този продукт, който им е най-вкусен.

Водещ: Накрая да ви питам – вие запознахте ли се с тази драма от сутринта, от сутрешния блок с тези изкуствени яйца, които са излезли по някакъв начин на пазара?

Десислава Танева: Да, това е продукт, който не е бил правилно етикетиран, който съдържа и нишесте. Той е спрян от продажба от БАБХ.

Водещ: Днес ли е спрян или вчера, или кога?

Десислава Танева: Мисля, че днес.

Водещ: А как е попаднал на пазара? Въобще това наистина ли са яйца по някакъв начин обработени?

Десислава Танева: Да, обработени са. 96 процента е съдържанието на яйца в този продукт и 4 процента нишесте. Това на практика е продукт годен за консумация, но не е етикетиран в действителност какво представлява, защото на практика това е преработен продукт.

Водещ: Добре. Благодаря ви.

Сподели в: