Върни се горе

Във връзка със Схемата за подобряване на качеството на плодове и зеленчуци, произвеждани в България чрез специфично подпомагане, за изминалата седмица са сертифицирани около 804 тона краставици, като 20 процента от тях се  падат на късоплодните краставици - корнишони. Месестата им част е плътна, крехка, с недоразвити, нежни воднисти семена, без семенна кухина. Размерите им са от  6  до 9 сантиметра и отговарят на  продуктовите спецификации за качество.

 

В разгара е кампанията по прибиране на всички видове чушки. В цялата страна се  прибират около 300 тона седмично различни сортове сладък и лютив пипер. Качеството му е  много добро. Месестата част е крехка и сочна, със слабо или силно изразен пиперов аромат. Двугнездни и тригнездни пиперки за сортотип „Рога” и „Капия”, а тригнездни и четиригнездни са пиперките от сортотип „Калинков” и „Ратунд”.

 

Инспекторите към дирекция „Контрол на качеството на пресни плодове и зеленчуци“ към Българска агенция по безопасност на храните внимателно следят за качеството на плодовете и зеленчуците родно производство.

 

В  районите  на  Бургас, Добрич, Велико Търново, Кюстендил и Кърджали също започнаха прибирането на сортовете зимни ябълки - сортовете Глостър 69, Флорина, Червена превъзходна, Златна превъзходна и други, които са с много добро качество и вкусови показатели.

 

Прибират се и последните количества праскови и нектарини. За изминалата седмица са  сертифицирани следните количества плодове и зеленчуци:
•    Краставици - 804 тона
•    Домати - 191 тона
•    Пипер - 308 тона
•    Праскови - 209 тона
•    Ябълки - 146 тона

Сподели в: