Върни се горе

Без технологии не можем да мислим за конкурентоспособно земеделие. Това каза министърът  на земеделието и храните по време на обиколката си на Международната изложба „АГРА 2014”. В нея взе участие и зам.-министър Явор Гечев.

 

„Ако не се изгради тясна връзка между образование, наука и реален сектор, то ние няма как да вървим напред. Освен това е много важно да се срещаме с международните лидери в сектор земеделие, за да сме запознати с новостите в технологиите,” каза още министър Греков. Той сподели и мнението си, че селското стопанство е основен сектор в българската икономика.

 

В подкрепа на това зам.-министър Явор Гечев съобщи, че тази година България ще бъде официален партньор и съпътстваща държава на най-голямото животновъдно изложение в Европа, което се провежда в Клермон-Феран, Франция. „За българското животновъдство това е отличен шанс да се срещне и да заимства от френския опит в сектора, който безспорно е един от най-добрите в света.” Доказателство за сериозното отношение към България е фактът, че президентът на изложението в Клермон-Феран Роже Блан прие поканата на зам.-министър Гечев и посети „АГРА 2014”.

 

„Работим по разширяването на партньорството ни с Франция в сектор животновъдство, за да можем да повишим производителността в България и за нас е голяма чест да сме част от такова елитно изложение като това в Клермон-Феран,” коментира министър Греков.

 

Освен животновъдството приоритет за България са и младите фермери и поради тази причина, на риск на държавата, до началото на месец юни тази година ще стартира мярката „Млад фермер” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020. „Ще пуснем мярката за младите фермери преди да е стартирала Програмата, за да може тези, които не са одобрени през последния пример да не губят шанса си да кандидатстват,” съобщи Явор Гечев. Той допълни, че ще се въведе изцяло нов модел за обявяване на приемите по мерките от ПРСР 2014-2020. Още в началото на годината ще бъдат публикувани заповеди за пример по всички мерки, като се гарантира отварянето на всяка мярка поне два пъти годишно. По този начин всички земеделски стопани ще знаят точните срокове за кандидатстване по и ще могат да приготвят в срок проектите си.

 

Сподели в: