Върни се горе

Участието в едно от най-престижните селскостопански изложения в Югоизточна Европа АГРА и съпътстващите го изложения дава шанс предлаганите продукти да достигнат до много по-широк кръг потребители, посочи министърът, като за българските фермери се създават нови възможности за бизнес контакти.

 

Той акцентира върху това, че от 440-те участници само в международното изложения АГРА, близо 100 нови компании за първи път стъпват на територията на панаира и това означава, че стопаните ще имат значително по-богат избор от продукти и идеи за своя бизнес.

 

„Всичко това показва нарастващия авторитет на изложението и утвърждава Пловдив като важен аграрен център в региона”, посочи министър Бозуков.

 

26-тото издание на Международната изложба АГРА 2017 събира повече от 440 участници от страната и чужбина. Тук са представени компании от 24 държави от Европа, Азия, Америка и Австралия. Интерес към форума традиционно проявяват големи световни лидери в производството на машини и високи технологии за земеделието. Сред най-силно представените държави на тазгодишната АГРА са Германия, Гърция и Турция. Общо за 6-те изложения участниците достигат над 700 от 33 страни. Очаква се през тази година посетителите на панаира по време на мегафорума да са над 40 хиляди.

 

„Нашата страна стои ярко на световната винена карта”, заяви министър Бозуков и подчерта, че през тази година 25-тото издание на международното изложение „ВИНАРИЯ” отбелязва пореден ръст както на участници, така и на представени държави. „Повече от 55 български и чуждестранни изби показват своите нови колекции вина и спиртни напитки”, посочи министърът и припомни, че от 29 май до 2 юни тази година в България ще се проведе 40-ия Световен конгрес по лозарство и винарство и 15-тата Генерална асамблея на Международната организация по лозата и виното.

 

„Сред приоритетите на нашия ръководен екип е засилването на връзката между науката и бизнеса”, подчерта още министър Христо Бозуков. Той посочи, че и през тази година Селскостопанска академия е представена силно на изложението, като научните институти са заели почти цялата 6-та палата. Той подчерта, че земеделските стопани могат да се обръщат към Академията, за да ползват нейните постижения, като амбицията на българските аграрни учени е да създават продукти и услуги в полза на бизнеса.

 

Министър Христо Бозуков откри дискусионен клуб „Измама с храни, злоупотреби с информация с храни и влиянието върху здравето на потребителя”, организиран от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите със съдействието на омбудсмана Мая Манолова. Министърът поздрави организаторите за смелостта да инициират за първи път такава публична дискусия.

 

„България произвежда качествени земеделски суровини. За нас е важно те да бъдат преработвани така че крайният продукт да достигне до потребителя в добро състояние, със запазени хранителни качества и да е безопасен. За това сме отговорни всички – производители, преработватели, търговци, администрация”, подчерта министърът. Той допълни, че членството в Европейския съюз ни задължава да спазваме общите правила и задължения и че тези отговорности са особено високи, когато става въпрос за храна.

 

„Ефективно противодействие срещу измамите с храни и намаляване на сивата икономика е възможно при съвместни усилия на бранша, контролните органи и потребителите”, подчерта в заключение министърът.

Сподели в: