Върни се горе

Изплатихме 936 728 521 лева по Програмата за развитие на селските райони през 2013 г. и така за първи път страната ни няма да загуби средства. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев на последната за годината пресконференция на МЗХ. На събитието присъстваше и вицепремиерът Даниела Бобева.

 

„Работата ни през последните 6 месеца не са ограничава само в разплащане на средства. Ние се погрижихме и за създаването на по-благоприятна среда за българските стопани. Чрез 24-часови проверки по границите на България спряхме нерегламентирания внос, проведохме срещи с производителите, за да чуем от първа ръка техните проблеми, които бяха решавани своевременно”, заяви ресорният зам.-министър.

 

Вицепремиерът Даниела Бобева коментира, че Министерството на земеделието и храните е едно от най-сложните за управление, поради тежкото наследство и натрупаните с години проблеми. „Борбата с незаконния внос беше ключова за подобряването на ситуацията в сектора и МЗХ има подкрепата на цялото правителство в своите действия”, съобщи г-жа Бобева. Тя информира още, че започват консултации с различни браншови организации по проект за законови промени по отношение на нелоялната конкуренция в сектора на храните.

 

По време на пресконференцията бе дискутирана и темата за разширяване на износа на български продукти. По това отношение зам.-министър Явор Гечев коментира, че е нужно българските стопани да се обединят, защото в настоящия момент не можем да отговорим на голямото търсене от външните пазари. „Много малка част от родните производители имат капацитета да осигурят големи количества от продукция”, допълни зам.-министърът.

    


Сподели в: