Върни се горе



Служителите на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури са извършили 163 проверки и са съставени 14 акта за установяване на административни нарушения в периода 26-27 юли. Иззети са 955 метра мрежи, надуваема лодка и скутер с извънбордов двигател. Конфискувана е 80 кг риба от вида сребриста каракуда – дарена на социален патронаж в Бургас. 20 кг шаран и сребриста каракуда са върнати обратно във водата.

През същия период служители на отдел „Рибарство и контрол – Западна България“ са извършили проверки на яз.“Душанци“, яз. „ Бебреш“ – гр. Ботевград, яз. „Тополница“ – с. Мухово, яз. „ Панчарево“ – гр. София, яз. „ Искър“, яз. „ Дяково“, яз. „ Пчелина“, яз. „ Грамада“, яз. „ Божурица“ и яз. „ Фарафун“. Проверени са и реките Места, Градевска, Отовица, Горица, Струма, Тимок, Арчар и Дунав.

Служителите на отдел „Рибарство и контрол – Южна България“ са извършили нощни проверки на яз. „Тракиец“ и яз. „ Ивайловград“. Иззети са 3 броя „сари“ с обща дължина 90 м. Проверени са и яз. „ Доспат“, Цанков камък“, яз. „Жребечево“, яз. „Студен кладенец“, яз. „ Кърджали“ и яз. „Батак“. Проверки са извършени и на реките Марица, Тунджа, Бяла река и Съзлийка.

Отдел „Рибарство и контрол – Централен Дунав“ е извършило проверки за спазването на правилата за стопански риболов по р. Дунав. При проверка на яз. Сопот с патрулна лодка са установени нарушения на правилата за любителски риболов и са съставени 6 акта по смисъла на чл. 22 от Закона за рибарството и аквакултурите. Проверен е и яз. Христо Смирненски. В хода на проверката е иззет бракониерски уред тип „герим“ с приблизителна дължина 150 м и 40 броя куки на него в работно положение. Яз. „Хр. Смирненски“ е предназначен за питейно–битови цели и е забранен целогодишно за риболов.

Контролната дейност на отдел „Рибарство и контрол – Черно море“ , обхваща както акваторията на Черно море, така и вътрешните водоеми и реки на територията му. За периода са съставени 62 констативни протокола и са направени 33 инспекции на риболовни кораби. Извършена е една проверка по море.

На 27 юли 2017 г. са подадени три сигнала на тел. 112 за незаконна риболовна дейност. Инспекторите на отдела са проверили и трите сигнала. На яз. „Пясъчника“ , общ. Несебър са открити в работно положение и извадени 250 м хрилни мрежи. Няма уловена риба. Съставен е констативен протокол срещу неизвестен извършител.

Подадени са и два сигнала за улов на бяла мида с драгиращи уреди в района на къмпинг „Градина“. Направена е съвместна проверка със служители на Гранична полиция. Съставен е констативен протокол.

Инспекторите на Агенцията са проверили и търговски обекти в страната. Установена е продажба на маломерен калкан и превоз на риба, без документи за което са съставени 2 акта.

Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури при извършване на своята контролна дейност разчита и на съдействието на всички, които имат отговорно отношение към опазването на рибните ресурси в България. Част от проверките извършени през периода са със съдействието на Централната рибоопазваща организация – клоновете в Хасково и Ловеч, друга част са със съдействието на органите на МВР, Гранична полиция и служители на Регионалните дирекции по горите, както и по сигнали на любители риболовци.
Сподели в: