Върни се горе

България ще поиска да получи компенсации не само за преките, но и за косвените щети от руското ембарго, заяви министърът на земеделието и храните Васил Грудев в интервю за Нова телевизия. Според него в момента производителите на плодове и зеленчуци намират трудна реализация на продукцията си и заради дъмпинга вследствие на затворения достъп до руските пазари. Министърът припомни, че руското ембарго бе обявено още в първите дни от неговото встъпване в длъжност, и че той незабавно поиска свикване на извънредна среща на равнище земеделски министри от ЕС. Такава среща ще се проведе на 5 септември и на нея ще се обсъди пазарната ситуация и начините за компенсация на щетите, които търпят фермерите в ЕС. Министър Грудев коментира, че от нарушени договори може да възникнат загуби между 5 и 10 млн. лева.

 

Друг проблем, който си е поставил да разреши на всяка цена, министър Грудев посочи избора на сертифициращ орган на Разплащателната агенция. Той уточни, че този орган ще трябва да извърши задължителна заверка на плащания, извършени от РА за над 1,6 млрд. лева. Министърът посочи, че тече вече трета процедура за избор на сертифициращ орган, по която и в момента има обжалване, но изрази увереност, че такъв орган ще бъде избран навреме, преди януари 2015 г., докогато е поискал отсрочка, и проблемът, който е от изключителна важност за РА, ще бъде решен.

 

Във връзка със заболяването „син език”, министърът оцени ситуацията като драматична за българските животновъди. Той посочи, че починалите животни са около 3400 от 1700 стада, в които има поне по едно заболяло животно. Той увери, че няма никаква опасност за хората чрез консумация на заразено месо или мляко. Министърът припомни, че първият случай на заболяването е регистриран на 30 юни т.г., а само до 18 юли, то вече е било прехвърлило Стара планина. Той посочи още, че болестта е била подценена в самото начало и е бил изпуснат момента още тогава да се прибегне към много по-ограничени, не така скъпи, но ефективни мероприятия за ограничаване на заболяването във първото огнище, с което е могло да се предотврати развитието на болестта до сегашните й размери. Министър Грудев припомни, че веднага след началото на мандата си, е създал координационен щаб с участието на широк кръг ветеринарни експерти и фермери, с цел извършване на общи действия за справяне със ситуацията.

    

Министър Грудев коментира и промените, направени в последната седмица в Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Той припомни, че веднага след влизането си в длъжност обеща да направи анализ на дейността на всички изпълнителни агенции, както и оценка на водените в тях политики. Земеделският министър изрази увереност, че с промяната в ръководството в ИАГ, нивото на контрол ще бъде завишено по отношение на незаконната сеч. По отношение на ИАРА, министърът уточни, че предвидимостта, откритостта и ефективността в работата на агенцията е много важна, доколкото чрез нея се усвояват европейски средства по една от оперативните програми, която е с определящо значение за цял един отрасъл в икономиката.

 

Министър Грудев заяви още, че е спрял обществени поръчки, стартирали в края на предишния период на управление, които са били със несъстоятелен предмет.

Сподели в: