Върни се горе

Финансовият ресурс за 2016 г. по Държавната помощ за хуманно отношение към свинете е в размер на 28 млн. лева. Това реши на свое заседание Управителният съвет (УС) на Държавен фонд „Земеделие“. Изплащането на средствата по схемата ще се извършва годишно еднократно или на траншове, в зависимост от категорията животни.

 

 

През 2016 г. ще бъде осигурено плащане за свине-майки, като максималният интензитет на помощта е на годишна база. Заявления за кандидатстване за подпомагане ще се приемат еднократно през годината – в периода от 14 до 31 март 2016 г.

 

 

Помощта за отглеждане на прасета за угояване се предоставя за заявения брой животни при спазване на изискванията, включени в указанията за прилагане на схемата. Фермерите могат да подават документи за участие в първия транш от 3 до 20 май 2016 г. Вторият транш ще е отворен за прием на заявления от 1 до 23 септември, а третият – от 10 до 21 октомври 2016 година.

 

 

Срокът за сключване на договорите и за изплащане на помощта за отглеждане на свине-майки и на прасета за угояване е до 1 месец след крайната дата за подаване на заявления.

 

Схемата подкрепя фермери за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към животните в сектор свиневъдство. Помощта се предоставя годишно за покриване на допълнителни разходи или пропуснати доходи, свързани с изпълнение на доброволни ангажименти, поети за най-малко 5 години. Покриват се разходи на земеделските стопани, надвишаващи стандартите за хуманно отношение към свинете. Това включва осигуряване на по-голяма площ за всяко от животните във фермата и на изкуствена светлина 11 часа от денонощието. Тези мерки водят до повишаване на двигателната и хранителната активност при свинете и подобряват здравословното им състояние. Кандидатите по схемата трябва да осъществяват постоянен лабораторен контрол на фуражите и правилно да съхраняват зърното.

Сподели в: