Върни се горе

Новата техника ще бъде купена със субсидии по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Точният размер на средствата е 18 482 930 лева.

 

Повечето предложения – 62 на брой, идват от растениевъдни стопанства, в които се отглеждат овошки – ябълки, сливи, череши, кайсии, праскови и грозде. Няколко ферми ще инвестират в биологичното производство на рози, лавандула и лозя. Една от тях се намира в област Пазарджик и в нея ще бъдат посадени маслодайна роза и лавандула. Кандидати от областите Сливен, Ямбол и Стара Загора ще отглеждат сини сливи. Във врачанско и плевенско двама фермери ще засадят китайското дърво пауловния и ще добиват от него биомаса. Проектите включват почвоподготовка, засаждане и моторен храсторез. Кандидат от Ямболска област ще стопанисва трайни насаждения от бадеми, а бенефициент от обл. Благоевград ще засади картофи. Млад фермер от обл. Видин планира да купи техника за производство на кориандър и пшеница, а фирма от обл. Хасково ще вложи парите в пипери. Подкрепени са и два проекта за покупка на системи против градушка за ябълкови насаждения. Фермерите ще купят също и храсторези, мулчери за раздробяване на клони, моторни триони, лозарски плугове, косачки и др.

 

Одобрените проекти на животновъдни ферми са 44 – предимно на  говедовъдни ферми, които планират да се снабдят с техника за мляко. Ферма за телета ще се сдобие с доилна зала тип „рибена кост” с отчитане на млякото и автоматично прибиране на апаратите за доене. Ще бъдат купени и роботизирани доилни системи, групови поилки с подгряващо устройство, електро-механични чесала, гумени постелки за крави с ширина на леглото, мобилна количка за хранене на телета с мляко, вилици за тор с крокодилен захват и др.

 

Млад фермер от Добричка област ще инвестира в отглеждане на 720 свине-майки и малки прасенца, а бенефициент от Софийска област – във ферма за пуйки. Одобрени бяха и проекти за подмяна на клетки за угояване на патици – мюлари, за модернизиране на животновъдна ферма за млечни кози и за отглеждане на кокошки носачки и складиране на яйца.


Сподели в: