Върни се горе

Излизането от кризата в сектор „Животновъдство” може да стане само и единствено ако Европейският съюз започне да излиза от нея. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на среща с над 200 представители на млекопреработвателни предприятия и животновъди във Велико Търново. На срещата присъства и заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров, изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев, както и директори и експерти от МЗХ. По думите на министър Танева, не само в България, а и в много други страни в следствие на кризата, продължава да се наблюдава спад на цените на повечето земеделски продукти.

 

„В 13 страни положението е по-зле, отколкото при нас. Взетите мерки от Европейската комисия през 2015 година доведоха до стабилизиране на сектора за няколко месеца. Въпреки отпуснатите 420 млн. евро от Комисията, ситуацията не се подобри за по-дълъг период. Дебатът за търсене на решения за изход от тази криза на ниво ЕК ще продължи и през юни месец“, допълни министър Танева. Тя подчерта, че на фона на общата млечна криза трябва да се вземат мерки, така че млекопреработвателите да купуват мляко от родните производители. По думите й , финансовите мерки, които ще бъдат приложени веднага е да се отпуснат 10 млн.лв към сектора. „Ще се възползваме от възможността, която ни даде Комисията за временната подкрепа миналата година”, обсни мнистърът.

 

Десислава Танева запозна присъстващите с останалата част от мерките, които Министерството ще предприеме заради млечната криза. За обществено обсъждане е качена Наредба за изискванията за етикитирането и представянето на храните, съгласно която всички млечни и хранителни продукти, които са произведени от български суровини ще бъдат брандирани с българското знаме.  От днес БАБХ стартира засилени проверки в цялата страна за нерегламентирано влагане на растителни мазнини в млечните продукти. Пробите ще бъдат вземани от търговската мрежа на случаен принцип.

 

Министърът съобщи още,  че страната ни има неофициално одобрение от ЕК на  държавната помощ за акциз на горивата за земеделски нужди.

 

По време на срещата бе представена и информация за първоначалния ефект от  новите правила за управление на  мерите, пасищата и лривадите. „Към днешна дата близо 500 000 дка постоянно затревени площи са прекратени и ли са в порцедура за прекратяване”, обясни земеделският министър.  След промените за отдаване на пасища, мери и ливади в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, за стопанската 2016/2017 г. , за земите от държавния поземлен фонд, са отдадени 307 688 дка за цялата страна. В 57 общини в България все още не е започнала процедурата за отдаване на пасища, мери и ливади. В останалите 208 общини , с решения на Общинските съвети са определени за общо ползване 909 163 дка и за индивидуално 2 905 485 дка.

 

Животновъдите и млекопреработвателите  изразиха задоволство , че за първи път се срещат в този състав. Представителите на бранша заявиха, че трябва да работят заедно, а не един срещу друг, за да могат с общи усилия да излязат от кризата.

 

14 предприятия са проверени от началото на съвместните проверки на Министерство на земеделието и храните и Националната агенция по приходите в страната. Сред констатираните нередности в част от проверените млекопреработвателни предприятие е установена липса на пълна документация, както и съхранение на млечни и имитиращи продукти без етикет и с неясен произход. Министър Десислава Танева припомни, че проверките между МЗХ и НАП са поискани именно от браншови организации и имат за цел да проверяват фермите за спазване на финансовото и данъчното законодателство.

 

Сподели в: