Върни се горе

 

Водещ: Казвам, добро утро, сега на министъра на земеделието Мирослав Найденов.

Мирослав Найденов: Добро утро.

Водещ: След всички тези новини и лидер на ГЕРБ във Враца. Как ви изглежда този сценарий? Ще ни се разсърдите ли много, че скандалът при нас може да ви отведе и до този пост?

Мирослав Найденов: Не вярвам или не допускам по-скоро. Аз мисля, че министрите имат изключително натоварен график и ежедневие. Партийната работа изисква много време, особено в оглед на предстоящите избори, така че единственото, което е вярно е че съм от Враца.

Водещ: Добре, /.../ от Враца, там не бяхте ли ги чували тези, че се случват?

Мирослав Найденов: Макар и от Враца, признавам че много рядко имах възможност да си ходя във Враца. Наистина аз оглавявам едно от най-натоварените министерства. Включително съм се пазил така от коментари от рода на това, че виждате ли го той тегли към Враца. Далеч съм от това, още повече, че това няма нищо общо с ресора ми. Така че не мога да коментирам, мисля че коментарът го е направил лидерът на ГЕРБ.

Водещ: С действието си?

Мирослав Найденов: С действието си.

Водещ: Което не е /.../, той просто е отрязал главата.

Мирослав Найденов: Тaка че оттук натам след това, което той е направил не мисля, че има смисъл да се коментира.

Водещ: Добре. Още един въпрос посветен само на темата от вчерашния ден. Вие лично като министър, като министри притеснявате ли се от тази комисия, която ще разследва корупционните схеми по време на прехода, защото тя най-вероятно ще разследва и сегашните управляващи? Тя надали ще има някакъв мандат във времето? И защо въобще е нужна такава комисия, според вас – депутати да разследват управленци?

Мирослав Найденов: Ако има смисъл и тя би имала смисъл, ако се стигне до край. Т.е. много...

Водещ: Както при нашите разследвания.

Мирослав Найденов: Да. Ако се стигне до край, ако е /.../ цялата комисия, ако е за хвърляне на прах в очите или така за разтегляне на някои неща. Знаете има българска поговорка, която казва „Ако искаш да не разрешиш един проблем, назначи комисия”.

Водещ: Да, тя даже не е българска. Тя е от световния фолклор.

Мирослав Найденов: Не знам каква е, но смисълът е, ако се стигне до край. Хората искат да се стигне до край, искат действие. Вие видяхте в случая с действието на лидера на ГЕРБ, но може би това очакват хората. И всъщност заради това ГЕРБ в момента управлява. Точно заради действия, които са показали във времето назад, че премиерът Борисов не прави компромиси. И това е разликата, защото ние имаме подобни примери в управлението и на Тройната коалиция, и преди това на НДСВ, и на СДС, когато своите по някакъв начин са пазени. А вие го казахте в анонса, макар да ви смятат за телевизия приближена до правителството...

Водещ: Аз го казах в кавички, предвид писанията...

Мирослав Найденов: Разбира се, аз по този повод го казвам, нали, ако всички приближени до правителството телевизии или медии са коствали примерно постовете на министри, на заместник министри, значи сигурно трябва всички да бъдат приближени.

Водещ: Аз ще ви дам пример. Навремето работех в една телевизия, която беше по това време поне най-силната като публицистика и след мое разследване стане известен скандалът наречен „Р. Овч., Корнелия Нинова, Ангел Александров” и т.н. Месеци наред държавата се тресе в този скандал, преди господин Станишев да посегне и да уволни приближения си Румен Овчаров. Да не кажа година държавата се тресе в този скандал, поне такъв ми е споменът.

Мирослав Найденов: Вижте, господин Бареков, това е разликата.

Водещ: И не само с него беше така.

Мирослав Найденов: Това е разликата между днешното управление и тези преди. Дано хората го разберат това нещо и все пак наближават избори. Когато правят своя избор имат вече почти целия мандат, ще имат целия мандат на ГЕРБ за сравнение с това, което е минало. Така че мисля си това би трябвало да е основното. И това е разликата, защото останалото е въпрос на икономика, на икономическа ситуация. Все пак в тази тежка икономическа криза, нали от нашето правителство не могат да очакват чудеса. Но това, което даваме като пример за безкомпромисност, за принципи и то лично от лидера на партията, мисля си че няма аналог в българската политика, а то трябва да бъде оценено и се надявам, че ще бъде оценено.

Водещ: Имате си доста сериозни проблеми в сектора. Единият от тях е съдбата на производителите на ориенталски тютюн. Има някакъв опит от страна на Европейския съюз да бъде забранено производството точно на този вид тютюн, който дава поминък в България казват на стотици хиляди български граждани. Какво е положението? Застрашени ли сме да спрем да употребяваме вече български цигари? Почти всичко българско ни беше отнето през годините. Сега искат и цигарите да ни отнемат.

Мирослав Найденов: Аз ви благодаря първо за възможността в ефир да коментираме това, защото всъщност вие като телевизия първи реагирахте с покана, за да мога да коментирам така в детайли. Прав сте, че това са притеснени. Към момента няма нищо. Даже вчера започнаха така едва ли не една словесна битка някои от депутатите. Всъщност госпожа Първанова от НДСВ, че виждате ли нямало решение на комисията. Да, няма решение. Ние не искаме да се стигне до това комисията да го предложи официално, защото влезе ли в режим, официален режим на обсъждане, аз имам притеснения, че резултатът може да е негативен. Затова когато получаваме информацията, ние тази информация я получихме на експертно ниво. Да, водени са разговори, призна го и комисарят по здравеопазване и защита на потребителите по принцип. Водени са разговори, с госпожа Йотова разговарях в парламентарната група на Европейските социалисти. Такива разговори е имало и в другите парламентарни групи. Т.е. когато за нещо се говори и се очаква ние трябва да реагираме. Не типично по български, когато стане факт, т.е. да не следваме събитията, а да ги изпреварваме. Затова с твърдата си позиция по отношение на това въобще намерение по някакъв начин да се засегне, ограничи или забрани производството на ориенталски тютюн. Смятам, че сигналът по този начин ще стигне до Европейската комисия, до Европейския парламент, това няма как да се случи.

Водещ: Какво би се случило, ако се забрани този тютюн, какви са измеренията? Ще садим сорт „Вирджиния” ли, какво ще правим, или етиопски тютюн ще гледаме, или пури може да правим, хавански пури?

Мирослав Найденов: Не. Там не можем да садим нищо друго, освен ориенталски тютюн. Този тютюн се сади от десетилетия, столетия. Там в тези региони почвата е подходяща само затова. Това е производство, свързано с поминъка на около 200 хиляди човека. Те са компактна маса, в големия си процент това са мюсюлмани и аз затова казах, че този проблем от чисто икономически и социален, ако това се случи, може да прерасне и в етнически, защото тези хора наистина нямат алтернатива на заетост. И вчера...

Водещ: Те ще се обърнат срещу Европейския съюз хората и с право.

Мирослав Найденов: И вчера аз бях, посетих след Гоце Делчев, посетих едно село, в което 100% от хората се занимават с това, те наистина нямат ...

Водещ: С ориенталски тютюн?

Мирослав Найденов: ...с ориенталски тютюн. И искаха да чуят от мен, т.е. това че правителството, Европарламентът в лицето на българските евродепутати, тук използвам ефира да им благодаря, нямаше деление на различните партии, всички единно решихме да подкрепим, т.е. да застанем на твърда позиция. И аз категорично вече съм уверен и мога да го заявя, днес ще подпиша писмата до двамата еврокомисари, този по земеделие и този по здравеопазване и защита на потребителите...

Водещ: Какво ще пише в тях?

Мирослав Найденов: Ще пише това, което казах, че България категорично се противопоставя въобще на обсъждане дори на идейно ниво на подобна възможност и разбира се излагаме съответните мотиви. Така че...

Водещ: Всъщност това може да бъде удар срещу българската икономика, така да бъде квалифицирано?

Мирослав Найденов: Значи, ако оставим 200 човека без поминък...

Водещ: 200 хиляди.

Мирослав Найденов: 200 хиляди, извинявайте, и то е една компактна маса от определени региони, тези региони са обречени на обезлюдяване, на наистина много голямо напрежение. Не вярвам, това са погранични за Европейския съюз региони, аз това ще го обясня на комисарите, не вярвам някой да си позволи. И това е пример, вижте, много е важно, че ние даваме пример как България ще защитава интересите си по всяка тема, която касае България. Не когато стане факт. Не когато ни дадат примерно драфта на този документ и кажат да, дайте сега становище. Нали, защото той тръгне ли вече, разбирате че по чувствителна тема като тютюна, тютюнопроизводството, въобще тютюнопушенето, ако влезем в режим на обсъждане ние може и да загубим.

Водещ: Захванали сме се така с пороците. Дайте да ги продължим. Виното. Сега, не смятам, че виното е от най-големите пороци на човека.

Мирослав Найденов: Аз също исках да кажа защо да е порок?

Водещ: Още повече вие сте дали оптимистичните факти, че ние българите сме намалили твърдия алкохол за сметка на виното, което е една така по-европейска, по-цивилизована практика, да речем.

Мирослав Найденов: И по-здравословно.

Водещ: И по-здравословна, да не говорим, че по принцип българинът, като че ли е любител на чашката, да си го кажем. Тази зима застрашени ли сме от липси в българското вино, поради факта, че гроздето тази година ще е по-малко или както има някои анализи в пресата – това са злоупотреби с цената на суровината и нарочно се надуват нейните цени, за да се увеличава цената и на виното после?

Мирослав Найденов: Да започна с хубавата статистика. Вие я анонсирахте. С 13% се е увеличило потреблението на родния пазар и с 16% експортът на вино. А това за родния пазар е свързано със заменянето на високоградусните спиртни напитки с вина, което е една добра тенденция. И ако наистина хората посягат по-често към виното, вместо към ракията...

Водещ: Даже може да го изговорите чисто политически. Да кажете при ГЕРБ хората спряха да пият. Толкова са щастливи вече, че отказаха алкохола.

Мирослав Найденов: Могат да кажат при БСП започнаха да пият от мъка. Нали, при нас трябва да са пили от радост, но статистиката е свързана наистина с така съвременните тенденции и разбирания на хората, че високоспиртните напитки не помагат, а пък виното е един елексир. Не случайно виното присъства и на ритуалната трапеза. Знаете че се слага хляб и вино, когато се правят определени ритуали. Затова това е много добра тенденция, а по отношение на тазгодишната реколта да кажа, че тя е най-качествената и се очаква най-качественото вино от седем години насам. Да, с 30% е по-малка като количество, но това е свързано с тежката зима и след това със сушата през лятото. Но това, което ще имаме като реколта ще позволи да имаме прекрасни вина, е може би не чак такова количество. Затова и този ръст на цената от по-малкото количество доведе до определен дефицит, свръх интерес има към експорта на нашето грозде като суровина. Ние така се мъчим да създаваме условия да експортираме вино, т.е. крайният продукт, за да остане принадената стойност в България. Но интересът е факт и това са много, много добри новини за сектора. Този сектор независимо от кризата, като цяло, освен зърнопроизводството, бележи много голям ръст. И всъщност той връща онзи имидж на българското вино, защото ние не произвеждаме масовите вина. България се намести в онази ниша на вината от среден клас, висок клас, бутиковите вина, то е чисто имиджово.

Водещ: Сега спираме за две минути точно, знаете прекъсваме „Гореща точка” за реклами. След което се връщаме в студиото с много приятно изпълнение от Велико Търново на Военния духов оркестър, който тази сутрин забавлява зрителите на ТВ7 в нашия ефир. И с още малко въпроси към министъра на Мирослав Найденов в нашето студио в центъра на София.

Браво. От всичко имаше тази сутрин. От всичко. И честно казано най-много така ми напълниха сърцето тези момчета с прекрасните военни униформи. За жалост заради простотията на българските политици по време на прехода беше ликвидирана истинска институция в живота на истинския мъж, а именно казармата. За жалост аз съм последното поколение, което имаше привилегията да служи в редиците на Българската армия, а сега пък те не смеят да я върнат, защото обикновено репликата, която чувам е: „Как ще я върнем, после кой ще гласува за нас?” За жалост за мен това е един неоснователен страх. Не случайно така се изнежва младото поколение, господин министър. Защо не смеете да върнете казармата, какъв е проблемът, няма да гласуват за вас после майките и децата ли?

Мирослав Найденов: Моето лично мнение е, че това е, аз съм минал, както вие казахте...

Водещ: Да, защото те в момента сега вместо да ходят в казармата, ходят по дискотеките да пушат трева и да се изнежват.

Мирослав Найденов: Нещо смятам полезно, нещо което правеше младежите мъже. Както се казва демокрация или мода.

Водещ: Ще си останем само с професионалната гледка /.../.

 

Мирослав Найденов: Понеже музиката беше много хубава. Има една латинска поговорка, която ние тъй като говорихме за вино преди това, „Добрата музика и доброто вино веселят сърцето”, така че вече с развеселени сърца можем да продължим.

Водещ: Да стигнем до храната. Ще има ли нови регулации на цените на храни, защото сега се очаквало нов скок с идването на есента и зимата и как въобще вървят цените на млечните продукти, месо, зеленчуци? И олио и захар, между другото нашите зрители винаги ми пишат в мейла защо все питате за месото и зеленчуците, а не питате за захарта и олиото?

Мирослав Найденов: Захарта и захарните изделия имат леко поевтиняване, олиото повишаване, защото реколтата от слънчоглед тази година и то не само в България, заради сушата е доста лоша. По отношение на цената, сутринта видях в прегледа на печата, който направиха вашите колеги, Европейската комисия обмисля, а това се очакваше всъщност, правилен ход, знаете че има задължение да се произвеждат или по-скоро регулации, които предвиждат да се произвеждат енергийни култури, в случая царевица за биоетанол. Предвижда се обратната регулация, т.е. да се поправи, което се очаква да доведе до понижаване цената на фуражите. Проблемът в момента е с високите цени на фуражите, които няма как да не рефлектират върху цената на крайните продукти. Затова ние форсмажорно успешно започнахме да наливаме средства в животновъдството, до колкото разбира се ни позволява бюджетът, за да можем да омекотим това поскъпване, но то няма как да не бъде факт при тези цени и рекорди на цени на фуражите и на компонентите ще поскъпнат. И смятам, че Европейската комисия ще реагира, ние началото на другата седмица имаме Съвет на министрите, аз ще участвам. Надявам се там в този формат да обсъдим мерки, тъй като това не е проблем само за България. Мерки, които да омекотят този ръст на фуражите в световен мащаб.

Водещ: Последно – ще се увеличават ли цените или хората може да са спокойни? Гражданите как да се чувстват сега преди старта на есенно-зимния сезон?

Мирослав Найденов: Всичко е въпрос на пазар и на потребление.

Водещ: Има ли форсмажорни мерки, които можете да вземете пак? Проверки по магазинната мрежа, наказания?

Мирослав Найденов: Проверки се правят постоянно, но те са свързани с качеството и безопасността на храната. Нека да бъдат спокойни хората. Мисля си, че тази истерия, която се създаде, някои от цените реагираха на тази истерия, потреблението ще нормализира цените.

Водещ: Още един въпрос. Много интересно тръгна един дебат се разви в някои определени вестника, що се отнася до продажбата на земи с компенсаторни записи. Такива земи, които са по-долна категория и са пустеещи. Интересно беше, че медиите около зеления олигарх Иво Прокопиев разгърнаха някаква кампания. Вероятно господин Прокопиев всъщност е забравил, той е човек с къса памет, че преди около петнайсетина години той буквално открадна фирма „Каолин”, приватизирайки я с компенсаторни записи на безценица и сега изведнъж той разгърна мощна кампания срещу вас заради новата употреба на компенсаторни записи. Отказахте ли се да продавате земя, какво става, уплашиха ли ви?

Мирослав Найденов: Не сме се отказали, не съм се уплашил. Аз мисля, че дебатът е полезен, стига разбира се да се дават...

Водещ: Добре, защо не показахте и другата гледна точка? Вие сте политици защо не излязохте и не казахте, господин Прокопиев, вие като купихте деветдесет и не знам коя година „Каолин” с компенсаторки, тогава защо не протестирахте?

Мирослав Найденов: Аз имах възможност в други медии, включително ето и вие ми давате възможност да дам позицията на министерството и на държавата. Първо ще започна с това, че това е една историческа справедливост, която трябва да възтържествува. Тези хора, които не са получили земята си обратно, поради различни причини са били компенсирани с тези компенсаторни бонове, които в продължение на целия преход бяха се превърнали в ненужни хартийки. Т.е. ...

Водещ: Те бяха нужни хартийки, когато трябваше на безценица да се открадне БТК, „Каолин” и т.н.

Мирослав Найденов: Само с уточнението, че тези за земята са различни от тези за приватизация на предприятията, но хората така и така не бяха /.../

Водещ: Нали пак са компенсаторки, нали пак компенсираш нещо, което ти е отнела държавата?

Мирослав Найденов: Но става въпрос, че та са поименни за земя компенсаторни бонове. Тази справедливост, защото вижте, на хората са им...

Водещ: А тези пък за земя станаха съвсем ненужни в един момент, те пък са абсолютно хартийка?

Мирослав Найденов: Те станаха хартийки, хартийки които ставаха за горене. Затова на тези хора, които, на техните родители всъщност или на техните деди, земята е взета с бой и кръв от комунистите и след това на техните наследници не е върната, все пак в големия процент земята се върна, но останаха хора, на които земята не се върна, защото примерно вече е индустриална зона, застроена и т.н...

Водещ: Кой ще спечели сега от това нещо? Да не би някой да се окаже сега друг да спечели, да не са хората?

Мирослав Найденов: Ще спечелят хората, които притежават тези бонове, защото те имат възможността, търга се прави заради тях. Те могат ако искат да участват, ако не им се занимава със земеделие да си ги продадат. И тъй като цената скочи...

Водещ: Вдигна ли се стойността, колко?

Мирослав Найденов: Значи около под 0.30 лева, в момента е 0.80 лева , т.е. доближаваме се до номинала, защото те са емитирани на номинал 1.00 лев. И хората по този начин ще получат тази историческа справедливост, т.е. те ще могат да осребрят това.

Водещ: Каквото и да се случи, тези които са притежавали компенсаторни бонове, независимо дали те ще купят земята или ще ги препродадат на второ лице, те печелят вече, защото се е вдигнала цената и е стигнала близо до това, което е дала държавата?

Мирослав Найденов: До това, което държавата ги е компенсирала. И вижте това е било задължение на всички правителства по време на прехода. Единствено ние имахме смелостта, защото ето става въпрос за смелост. Аз знаех много добре, че когато направим този национален търг ще ме атакуват и ще кажат, да правят го за определени хора. Но в края на краищата мисля си, че тази справедливост трябва да възтържествува. Правим го заради тези хора.

Водещ: Не ви е страх от Прокопиев? Кажете го?

Мирослав Найденов: Не, не ме е страх от...

Водещ: Кажете го, излезте една сутрин и кажете „Мен не ме е страх от Прокопиев”. Ето, аз казах: Мен не ме е страх от еди кой си и както видяхте спечелих своята морална битка. Въпреки това, което ми се случи.

Мирослав Найденов: Аз ви казах не ме е страх от никой. Атакуваха ме не само по някои от медиите, атакуват ме и в парламента депутати от опозицията, това им е работата. Аз смятам, че това което правя...

Водещ: То има там един, дето е на заплата при Прокопиев, нормално.

Мирослав Найденов: ...това, което правя и това, което е политика на правителството го правим заради хората, те ще го оценят.

Водещ: Аз ви предлагам така – всяка сутрин като ставате да си казвате: Мен не ме е страх от Прокопиев и това да бъде нещо като психологически, да го преодолеете вече тази бариера, че може да /.../.

Мирослав Найденов: Не, аз не искам да го персонифицирам, смятам че не ме е страх и не трябва да го е страх един български министър от никого.

Водещ: Принципно казвам, от който и да било, друго ако ви е страх трябва да си го казвате.

Мирослав Найденов: Защото, вижте ако има страх, има определена зависимост. Изпадне ли човек на определен пост в определена зависимост дали поради страх, дали поради финансови причини, дали поради някакви други, нещата отиват на лошо.

Водещ: Точно така. Наистина. Може би правилно сте го усетил и мисля, че страхът в политиката е най-лошото нещо, което може да се случи.

Мирослав Найденов: Да. И в края на краищата съдбата обича смелите, а ние вземаме смели решения. Решения, които никой в годините назад не ги е вземал. Това правителство доказа, че в тази тежка ситуация, с тези смели решения ние успяваме да бъдем стабилни и виждаме какво се случва при съседите ни. Всички и Румъния, и Гърция, ето вече и Сърбия е много зле, пред фалит. Нека хората да го оценят и да разберат, че да тежки са дните, в които живеем, но това което става при съседите ни, на нас ни е много трудно. Знаете, че когато мечката играе в съседния двор много трудно е да се опазиш и дано го оценят. Защото факт е, че паметта на българина е къса. Много неща са ставали в миналото, които не бива да се повтарят.

Водещ: Желая ви приятен ден.

 

Сподели в: