Върни се горе

„За последната година и девет месеца от неговото създаване, Центърът за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа работи активно за развитието на търговията със земеделски стоки между Китай и страните от ЦИЕ и е постигнал важни резултати". Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните доц. д-р Светла Янчева по време на Четвъртата среща на Консултативния съвет на Центъра в град Мостар, Босна и Херцеговина.

 

Тя допълни, че Центърът подпомага усилено откриването на национални павилиони на 16-те страни от ЦИЕ в зоните за свободна търговия в Китай и се надява Четвъртата среща на Консултативния съвет да допринесе за увеличаване на възможностите за атрактивни инвестиции в областта на земеделието и храните и разширяване на търговията между Китай и страните от ЦИЕ.

 

В рамките на посещението си в Босна и Херцеговина, заместник-министър Янчева участва и на бизнес форум „Проект за логистичен център за електронна търговия във формат 16+1“. „Глобална тенденция днес е улесняването на търговията със стоки и услуги, както между икономическите субекти, така и между държавите. Този процес би се развил по-ефективно при съвместното участие на всички нива – производители и потребители, асоциации, неправителствени организации и правителствени структури от Китай и страните от Централна и Източна Европа“, посочи зам.-министърът.

 

Доц. д-р Янчева допълни, че Центърът подпомага активната работа по проекта за създаване на логистичен хъб за електронна търговия, разположен в България.Той ще използва съоръженията на основните морски пристанища, логистични центрове, компании, складове и други фирми за услуги в Централна и Източна Европа.

 

Във форума участва също извънредният и пълномощен посланик на Република България в Босна и Херцеговина Н.Пр. г-жа Августина Цветкова.

 

Доц. Янчева проведе среща със заместник-министъра на външната търговия и икономическите отношения на Босна и Херцеговина Мато Франичевич. Двете страни обсъдиха възможности за сътрудничество в областта на аграрната наука чрез българската Селскостопанска академия. Двамата се договориха да си сътрудничат за насърчаване  на търговията със земеделски стоки, както и в областта на здравеопазване на животните и безопасност на храните.















Сподели в: