Върни се горе

Инспектори към Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури иззеха 2 300 метра бракониерски мрежи в страната.

При проверка на язовир Огоста в района на село Калиманица инспектори на ИАРА съвместно с любители риболовци заловиха общо 800 метра бракониерски мрежи. Всичката уловена в тях риба (сребриста каракуда, платика, сом, шаран и бяла риба) е освободена с помощта на доброволците и е върната във водоема.

При контролна проверка на язовир Дреновец са извадени 400 м хрилни мрежи. Уловът от около 100 кг шаран и 40 кг каракуда е върнат във водоема. При нощна проверка на язовир Тича на 28 срещу 29 март 2017 г. инспектори към ИАРА - Шумен иззеха 4 хрилни мрежи с обща дължина 400 м.  При проверка в Черно море в района на Дуранкулак и Крапец са иззети 500 метра немаркирани хрилни мрежи за улов на калкан.

На 28 март вечерта, при извършвано наблюдение на старото корито на река Искър в землището на с. Староселци, област Плевен, е установен нерегламентиран електроулов на риба. Съвместно с представители на Районно Управление на МВР - гр.Долни Дъбник, служителите от отдел "РК-Централен Дунав" - област Плевен спират автомобила на нарушителя и му съставят Акт за установяване на административно нарушение. От превозното средство са иззети гумена лодка с две гребла, техническо устройство за улов с електрически ток, акумулаторна батерия и модифицирано кепче, както и близо 40 кг риба, която е върната в реката.

При нощна проверка на 29 срещу 30 март, инспектори от мобилната група на ИАРА извършиха нощна проверка на язовир Копринка и извадиха 150 м хрилни мрежи. Уловената в тях 16 кг сребриста каракуда и платика е върната във водата. На следващия ден, при нощна проверка по вода на язовир Александър Стамболийски са иззети 50 м хрилни мрежи.

На 29 март, със съдействието на служители от РУ на МВР Петрич, инспектори на ИАРА Благоевград констатираха нерегламентирана търговия на риба на кооперативния пазар в град Петрич. Рибата е била без придружаващи документи. На двамата нарушители е съставен Акт и са предадени на Прокуратурата, като им е съставен и Акт за дребно хулиганство поради препятстване на проверката. Същия ден на друга импровизирана сергия е иззета от неизвестен извършител 3,2 кг риба с неизвестен произход. При проверка на пазара в град Петрич на 22 март също е установена риба без документи за произход – 9,4 кг бял амур и шаран. Стоката е иззета с Констативен протокол.Нарушителят, който се опитал да се укрие, е добре познат на инспекторите от предишни нарушения и е образувана административно наказателна процедура за съставяне на Акт.

Сподели в: