Върни се горе

 

МЗХ командирова в София над 70 експерти от регионалните структури за наваксване на изоставането

 

„Правим всичко възможно, за да не се изгубят пари по Програмата за развитие на селските райони. До края на годината трябва да усвоим още 280 млн. евро“. Това каза в ефира на БНТ министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков. Той бе категоричен, че всички експерти в министерството и Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция /ДФЗ-РА/ знаят своите задачи и са наясно с кратките срокове. „В София са командировани над 70 специалисти от Областните дирекции на фонда и регионалните служби на министерството, за да бъдат обработени още по-бързо документите на земеделските стопани“, обясни министър Греков.

 

По думите му ситуацията в момента е особено тежка, защото за първите 9 месеца на годината са усвоени едва 90 млн. евро, а сега се налага само за два месеца да се разплатят нови 280 милиона евро. „Сами разбирате, че за да не бъдат загубени средства трябва да работим на пълни обороти. Типично българско качество е в края на годината да се мобилизираме. Факт е обаче, че в началото на годината е разпределен много малък процент от евросредствата, последва смяна на правителствата, а служебното не направи добра организация на работата. През последните години са занемарени много отрасли в земеделието“, категоричен е министър Димитър Греков.

 

Той заяви, че по мярка Мярка 511 „Техническа помощ“ на Програмата наистина е имало неразплатени средства за извършени вече дейности. „По мое разпореждане експертите в МЗХ провериха всички стари договори и установиха, че 95 % от тях са коректни. Имаше обаче и проекти на фирми, за които ЕК се е самосезирала по публикации в българските медии. Точно това наложи проверката и забавянето в изплащането на средствата по медийните договори“, каза министър Греков. Той обясни още, че по въпроса с медийните договори, сключвани в предишните години от МЗХ, е сезирана и българската прокуратура.

 

В отговор на журналистически въпрос за комуникацията между  ЕК, МЗХ и ДФЗ-РА министър Греков обясни, че повече от година и половина не е било отговаряно на важни писма, свързани с актуализирането на програмата и с медийните поръчки на ведомството. „Проблемът започва още през юни 2012 г., когато ЕК отправя писма за нередности с медийните поръчки на предишното управление. Директор на фонда тогава беше Румен Порожанов. Преди да си тръгне той ми каза, че едно от писмата дълго е стояло при него, но не обясни защо повече от 2 месеца не ми го представи“, поясни още министър Греков.

 


Сподели в: