Върни се горе

Днес ще предложа на министър-председателя да се създадат съвместни мобилни групи, с участието на инспектори от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), Национална агенция за приходите (НАП) и агенция "Митници", които да упражняват контрол в защита на интересите на българските производители. Това каза министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков на пресконференция в МЗХ след среща със земеделски производители от Югозападна България.

 

По предложение на представителите от бранша към мобилните групи ще има и техни представители. Групите ще осъществяват ежедневен контрол върху вноса на селскостопанска продукция по границите, тържищата и борсите в страната. Ще се проверяват не само качеството и цената на земеделската продукция, но и дали тя се предлага от реални или фиктивни производители. Земеделският министър е категоричен, че веригата от производителя до пазара трябва да се проследи. "Целта ни е да осигурим пряк достъп на нашите производители до реалния пазар, тогава цената на продукцията и в градовете ще падне", убеден е проф. Греков.

 

Министър Греков е обмислил идеята за тези групи още в неделя, когато проведе лично първата проверка за реалната картина на пазара у нас, заедно с представители от Агенция ”Митници” и инспектори от фитосанитарен контрол на БАБХ. В продължение на няколко часа те проверяваха влизащите в страната ни превозни средства с плодове и зеленчуци, инспектираха документооборота и разговаряха със служители в ГКПП Капитан Андреево, ГКПП Капитан Петко войвода и производители на пазара в Любимец. Целта им бе да видят колко точно и каква продукция влиза в страната ни, на какви цени и как се контролира целият процес. Проверката бе абсолютно изненадваща като за нея не бяха информирани екипите на граничните пунктове, а проверяващите инспектори пристигнаха директно с министъра от София.

 

След проверката на ГКПП Капитан Андреево стана ясно, че около 90% от продукцията, която преминава през този пункт е за чужбина и едва 10% от нея остава в България. Митничарите споделиха, че не липсват и нарушения. Преди време при акция с НАП на друг пункт са заловени бусове от по 3-4 тона, пълни с плодове и зеленчуци с фактури с нулеви ставки, заради което страната ни губи пари от мита, а продукцията в тях директно подбиват пазара в страната ни. Това ощетява и родните производители и те се принудени да изхвърлят качествената си продукция, защото няма пазар за нея.  Подобни практики могат да бъдат прекратени, ако по границите има данъчни инспектори, които да контролират вноса, но за жалост такива по пунктовете няма.

 

Министър Греков инспектира и ГККП Капитан Петко войвода, тъй като по информацията на земеделски производители стоката, която се внася у нас минава предимно през пунктовете с Гърция. На границата проверяващите видяха пикап с гръцка регистрация, натоварен с дини, който излизаше от България за Гърция. Експертите отбелязаха, че явно има и обратен процес, затова министърът поиска да се срещне с производителите от района на пазара в Любимец. По време на тази среща стана ясно, че в България се внася второ качество стока, която подбива родните цени, а  чуждите прекупвачи закупуват евтино първокачествени ни продукти. Производителите на пазара се оплакаха, че продават първокачествена диня между 18 и 25 ст. за килограм, а доматите са между 20 – 30 ст.

 

Аграрният министър предложи производителите да се групират в различни обединения, за да могат по-лесно да отстояват правата си и да реализират продукцията си директно в големите вериги магазини без да използват посредници.  Важността на подобен акт се доказа от светкавичната реакция на производителите на зеленчуци и плодове от Югозападна България, които от днес имат свое сдружение „Югозапада 2013“.

 

В заключение хората поискаха от министъра повече контрол и казаха, че когато е имало такъв те са продавали по-добре, тъй като прекупвачите и чуждите търговци са били респектирани от българските държавни органи. След днешния разговор с министър Греков протестиращите земеделски производители от Петрич, Сандански и Кресна заявиха, че са доволни от срещата  и подкрепят създаването на мобилните групи за по-стриктен контрол.



Сподели в: