Върни се горе

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов настоя финансирането от Европейския съюз за извънредните мерки, прилагани при болести по животните от държави членки, които са външни граници на Съюза да бъде повишено от 50% на 70% в случаите, когато болестта се разпространява от трети държави. Той настоя и финансирането при разходите за борба с шап да нарасне на 80%, вместо предвидените 60%. Министър Найденов подчерта, че в тези случаи е налице трансгранично въздействие, като същевременно разходите се поемат обикновено само от засегнатата държава членка. Това стана ясно по време на заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел, на което Кипърското председателство представи своята работна програма.

 

„При кризи, породени от болести по животните, е важно да  се осигури адекватно подпомагане на пазара на месо и мляко, с оглед на наложените ограничения за търговия, които произтичат от наложените ветеринарни забрани. Тези кризи могат да предизвикат тежки смущения на пазарите на животински продукти, като в резултат на загубата на потребителско доверие, породено от опасения от риск за общественото здраве, спада рязко възможността за пазарна реализация на продуктите в засегнатите райони и съответно животновъдният сектор може да понесе щети с широк периметър”, допълни още той.

 

Министър Найденов взе участие и в дебати по предложенията за регламенти за развитие на селските райони и за установяване на обща организация на пазарите на селскостопански продукти, като част от пакета за реформа на Общата селскостопанска политика.

Сподели в: