Върни се горе

Успешно приключи втората година от прилагането на „Националната програма по пчеларство за 2011-2013г.” (НПП). Подписани са 1188 договорa за предоставяне на финансова помощ на обща стойност 6 763 246 лв. От тях са платени 5 367 783 лв. по 1073 заявления за плащане. Това прави 82% усвояемост на бюджета за 2012 г., което е най-високият процент, реализиран досега по програмата, както и най-големият изплатен финансов ресурс за целия период.

 

Причините за добрите резултати по програмата са традиционно силният интерес от страна на пчеларите, предоставената възможност за кредитиране на одобрените проекти по мярка Д „Мерки за подкрепа на подновяването на пчелните кошери в общността”, както и допуснатото свръхдоговориране на финансовата помощ по мярката.  

 

Предстои подготовка за новия прием на заявления за подпомагане по НПП. Очаква се приемът на документи да стартира в средата на ноември 2012 г. Заявленията и инструкциите за кандидатстване ще бъдат публикувани на сайта на Държавен фонд „Земеделие” – www.dfz.bg, раздел „Селскостопански пазарни механизми”, меню „Месо и пчеларство”.

Сподели в: