Върни се горе

Растителната защита в България придоби нови измерения след създаването на Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ). Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров по време на форум за растителната защита, който се проведе в Аграрния Университет в град Пловдив. Събитието е по повод 121-та годишнина от началото на растителната защита в България.

Заместник-министър Димитров посочи, че растителната защита е един от стълбовете на Общата селскостопанска политика (ОСП). „Тя съществува във всеки вид земеделие. Предизвикателствата са много, защото климатичните промени провокираха нови вредители. Ролята на растителнозащитниците от година на година се увеличава“, отбеляза още той. По думите му,  трябва да се търси и балансът в обществото, защото не може безразборно да се използват химически препарати. „Този баланс е много труден и взаимодействието между държавата и неправителствения сектор, както и потребителите, би създал този комплекс от мерки, които да са полезни за всички“, подчерта заместник-министър Цветан Димитров.


Той поздрави всички работещи в областта на растителната защита, като им пожела да работят за осигуряването на качествена и безопасна земеделска продукция.


На събитието присъстваха директорът на Центъра за оценка на риска по хранителната верига проф. д-р Бойко Ликов, ректорът на Аграрния университет в Пловдив проф. д-р Христина Янчева, заместник-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Антон Величков, председателят на Българската асоциация за растителна защита доц. д-р Петър Николов и председателят на Селскостопанска академия проф. Тотка Трифонова.



Сподели в: