Върни се горе

Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков връчи два меморандума за сътрудничество на Н. Пр. Мухаммад Ифтирар, посланика на Република Пакистан в България по време на официална среща в Министерството на земеделието и храните (МЗХ). „Ръководството на МЗХ прави всичко по силите си, за да подобри контактите между България и Пакистан, като предложените днес споразумения са доказателство за това“, заяви министър Димитър Греков.

 

Той обясни, че първият меморандум предвижда сътрудничество между Селскостопанска Академия и Селскостопанския Изследователски Съвет на Пакистан. Той регулира как двете страни ще работят в научно-техническата сфера и в областите на почвознанието, агро-екологията, растениевъдството, животновъдството, аквакултурите и генетиката. Предвиждаме разработването на съвместни проекти и обмен на данни и информация.

 

Второто предложение за партньорство е между Аграрния университет в Пловдив и Аграрния университет Файсалабад, Пакистан. След подписването на меморандума българската образователна институция ще осигурява обучения за граждани от Пакистан, които ще могат да придобиват образователни степени „бакалавър“, „магистър“ и „доктор“. Предвижда се и обмен на изтъкнати преподаватели, които да изнасят курсове и лекции в двете държави. Двете висши учебни заведения ще извършват и двустранни научни изследвания.

 

По време на разговорите Н. Пр. Мухаммад Ифтирар информира министър Димитър Греков, че Пакистан проявява сериозен интерес към ветеринарните ваксини, които се произвеждат в България. Според посланика те са известни със своите отлични качества и добри цени. Азиатската държава иска да внася и българско слънчогледово олио, биологични продукти и минерална вода.

 

„България разполага с отлични суровини и може да предложи слънчогледово олио с добри качества и на конкурентни цени“, отговори министър Греков. Той бе категоричен, че страната ни е богата и на биологични продукти и на разнообразни и здравословни минерални води, които могат да бъдат изнасяни за Пакистан.

Сподели в: